Dacă în aceeași perioadă a anului trecut înregistram 8 apeluri, anul acesta am înregistrat doar un număr de 4 apeluri de semnalare a prezenței urșilor în apropierea zonelor locuite. În prima săptămâna  a lunii noiembrie, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite doar 4 apeluri prin intermediul SNUAU 112. Apelurile au fost făcute din localitățile Bălan și Ditrău.
 
Singurul apel din comuna Ditrău a fost făcut pe data de 31 octombrie, la ora 21:49, fiind semnalată prezența unui urs în curtea unei instituții de învățământ. Jandarmii, împreună cu ceilalți membrii ai echipei de intervenție, constituită conform procedurilor legale, au reușit alungarea ursului în afara localității, intervenția încheindu-se după miezul nopții.
Din orașul Bălan au fost primite 3 apeluri în zilele de 5 și 6 noiembrie, de fiecare dată la fața locului fiind trimis fie un echipaj de poliție, fie unul de jandarmi, animalul sălbatic fiind îndepărtat de fiecare dată. Din cele relatate de către cetățeni, e vorba de un urs care are obiceiul să coboare seara pentru a căuta hrană. 
Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate alte pagube sau incidente.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile Legii 197/2022, pentru aprobarea OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situații de urgență, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanență/ intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu unitatea administrativ-teritorială și  un medic veterinar.
De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 310 apeluri făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. Anul trecut pentru aceeași perioadă, au fost înregistrate un număr de 472 de astfel de solicitări. 
În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție. 
Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Articolul precedentUn bărbat dat dispărut acum câteva zile a fost găsit decedat!
Articolul următorIuliean Horneț, inventatorul care scoate energie din gunoi, susține că proiectele îi sunt blocate