Peste 1,2 milioane euro fonduri nerambursabile, vor fi utilizate administrația publică locală din comuna Remetea – Harghita – în implementarea unui proiect de modernizare a școlii gimnaziale. Primarul Albert Elemér Laczko și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea si echiparea infrastructurii educaționale a Scolii Generale Frater Gyorgy din comuna Remetea, județul Harghita”, a cărui valoare totală este de peste 5,8 milioane lei și prin care se vor moderniza două unități de învățământ arondate acestei școli gimnaziale.

Cu o comunitate medie pentru zonele rurale din Harghita, comuna de pe cursul superior al Mureșului este atestată documentar încă din secolul XVI și a făcut inițial parte din zona Ditrăului, până în al doilea deceniu al secolului XVIII. Acum, autoritățile publice locale investesc în creșterea calității învățământului local. La școlile din centrul comunei învață peste 520 de copii și sunt peste 70 de cadre didactice și auxiliare, deci aproape 600 de persoane vor beneficia direct de rezultatele acestui proiect. Valoarea totală a cererii de finanțare este de 5.819.316,82 lei, din care s-a obținut o sumă nerambursabilă de 5.697.379,37 lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 1,22 milioane euro).

Prin proiectul semnat azi, administrația comunei Remetea își dovedește preocuparea față de îmbunătățirea sistemului de învățământ, dorind să eficientizeze atât infrastructura pusă la dispoziția copiilor și cadrelor didactice, cât și cheltuielile alocate în acest sens. După realizarea lucrărilor de modernizare și dotare a corpurilor de clădiri școlare, întreaga comunitate locală va beneficia de două unități de învățământ moderne, unde atât elevii, cât și cadrele didactice, vor putea desfășura activități didactice în condiții optime. În această situație, fondurile publice locale vor putea fi utilizate pentru servicii cu necesitate mai mare,” a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Până în 31 mai 2021, se vor reabilita și dota trei corpuri din cadrul a două unități de învățământ care alcătuiesc infrastructura școlară de pe raza comunei Remetea. Tehnic, intervențiile reprezintă construcții, recompartimentări, amenajări interioare, inclusiv a grupurilor sanitare, ziduri de sprijin, căi de acces și termoizolație, modernizarea tuturor instalațiilor aferente clădirilor, dar și amenajarea unor curți, conform Fișei de proiect anexate. Dotările presupun achiziționarea de diferite materiale didactice și echipamente IT: display-uri interactive, proiector interactiv, acoperire wifi, tehnică audio/video conferință, proiector clasic cu ecran de proiecție, imprimanta multifuncțională color A3, laptop-uri, tablete, calculatoare PC, sistem audio, smart TV, cameră foto, imprimantă color A4, boxe și multe altele.

”Prin acest proiect vrem să răspundem la necesitățile actuale ale societății. Este pentru prima dată când accesăm fonduri REGIO, dar asta nu înseamnă că în comuna noastră nu am avut alt gen de investiții. Avem căi de acces asfaltate, avem utilități și acum ne preocupă viitorul copiilor. Știm că tendințele demografice sunt negative, de aceea vrem să realizăm o infrastructură corespunzătoare ciclului educațional. Primăria și-a asumat, prin strategia locală, atingerea acestui obiectiv, realizând aceste investiții pentru îmbunătățirea calității și atractivității educației, precum și creșterea gradului de participare a elevilor la învățământul primar și gimnazial”, a declarat, după semnarea contractului de finanțare, domnul Albert Elemér Laczko, primarul comunei Remetea, județul Harghita.

Articolul precedentÎn doar câteva zile poliţiştii harghiteni au dat amenzi de peste 80.000 de lei
Articolul următorUn șofer fără permis a făcut accident cu o mașină furată