Aproximativ 200 de şervete cusute manual, cu semnul crucii, în culorile drapelului naţional, au fost oferite, sâmbătă, preoţilor de la catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc de către membrele grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc”, ele urmând să fie împărţite credincioşilor care vin la biserică în noaptea de Înviere.

Proiectul „Un Paşte Binecuvântat – Hristos a Înviat” se înscrie în şirul de acţiuni dedicate păstrării obiceiurilor, tradiţiilor şi identităţii naţionale a românilor din zonă şi reînvie o tradiţie mai veche când, în noaptea de Înviere, se mergea la biserică cu un şervet frumos cusut sau brodat, pentru a acoperi paharul cu anafură.

„Aceste şervete au fost cusute în semnul Crucii, în tricolor, pentru a aduce bucurie şi Lumină în casele românilor din Miercurea Ciuc, în noaptea de Înviere. De cinci ani de zile, Grupul ‘Şezătoare la Miercurea Ciuc’ lucrează însemne în culorile naţionale, pentru a păstra obiceiurile, tradiţiile şi identitatea naţională în Miercurea Ciuc”, a declarat Alexandra Ţifrea, coordonatoarea Grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc, pentru Agerpres.

Şervetele care vor fi oferite credincioşilor în noaptea de Înviere au fost primite cu bucurie de preoţii de la catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, care au apreciat faptul că, în această zonă, orice fapt care e legat de tradiţie are rolul de a întări conştiinţa naţională şi apartenenţa la biserica strămoşească.

„Gestul acesta aduce multă bucurie în sânul comunităţii noastre pentru că e vorba de o trimitere la tradiţii, la tradiţii populare, în legătura cu sărbătoarea Învierii Mântuitorului Isus Hristos. Aceste şervete sunt un semn de cinstire în numele credinţei pe care o avem în Hristos, Mântuitorul nostru, în semnul biruinţei Învierii Lui asupra morţii şi, ca utilitate practică, acestea sunt luate împreună cu pahare în care este dus, la casele credincioşilor, paştele, binecuvântarea bisericii, pentru sufletele şi casele lor.’‘, a afirmat părintele consilier Teodor Bijec, de la Centrul Eparhial al Episcopii Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

Proiectul „Un Paşte Binecuvântat – Hristos a înviat!” a fost derulat de Grupul „Şezătoare la Miercurea Ciuc” cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei, Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita şi al Asociaţiei pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – filiala Harghita şi a reunit, deopotrivă, tineri, copii şi adulţi dornici să transmită comunităţii, prin semne cusute, respectul faţă de simbolurile naţionale, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, scrie Agerpres.

Articolul precedentMai multe case au rămas fără curent, la Gheorgheni
Articolul următorAutoritățile din Harghita așteaptă un milion de pelerini la vizita Papei Francisc