Sărbătoare importantă în data de 23 iulie, în România. Este pomenit Sfântul Sfințit Mucenic Foca, episcopul de la Sinopi.

Sfântul Mucenic Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din orașul Sinope. Pentru viața virtuoasă a fost hirotonit episcop în Sinope. În timpul unei persecuții împotriva creștinilor, declanșate de împăratul Traian, Sfântul Mucenic Foca a fost prins și supus torturilor și, în cele din urmă, a primit moarte martirică.
Sfântul Foca, pomenit astăzi în calendarul creştin-ortodox, face parte, conform percepţiei populare, din triada “Ilie, Pălie şi Foca”.

Dacă despre Foca se zice că este cel care pedepseste oamenii cu  incendiile şi arşiţa care pârjoleste câmpurile cu grâne, se crede că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul Sfântului Ilie, sărbătoarea ţinându-se în popor tot de frica focului, dar şi a bolilor.

 Foca sau Opârlia – este aceeaşi sărbătoare! La câmp este numită Foca, iar la munte Opârlia, mai este un supranume al sfintei mironosiţe Maria Magdalena.

În această zi, nu se lucra până la prânz și se ținea ca apărare de foc. Tot în această zi nu se cocea, nu se torcea, nu se da de foc din casă și era interdicție la scăldat.
Se mai spunea că, dacă  nu se prăznuiește de Foca, pot fi provocate nu doar incendii, ci şi arsuri pe corp.

Articolul precedentDecizie CRUCIALĂ în scandalul MOMENTULUI! Consilierul lui Cîțu din Guvern și-a dat DEMISIA
Articolul următorItalia NU renunță la restricții! Care sunt noile DECIZII luate de autorități