Sfântul Andrei 2022. Credincioșii îl sărbătoresc, pe 30 noiembrie 2022, ca în fiecare an, pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Potrivit tradiției, ziua de 30 noiembrie este potrivită pentru ritualuri de vindecare a bolilor, dezlegare a farmecelor, blestemelor și atragerea norocului în căsnicie.  

Există foarte multe obiceiuri și supersiții legate de Sfantul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu revolta, cu maritișul și cu protecția oamenilor împotriva spiritelor rele care, se crede, în seara de 30 noiembrie, bântuie alături de cei vii.

Iată și câteva obiceiuri care se practică în noaptea de Sfântul Andrei:

1. Pentru a reuși să alunge spiritele rele, românii folosesc usturoiul pretutindeni, fie la grajdurile alimalelor, fie la cruciulițele făcute pe mâinile copiilor, fie la geamuri.

Aceasta este o așa-zisă noapte magică în care, pentru a se ține în cumpănă răul, se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii.

Unul dintre acestea este faptul ca se ung cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă. Până și la grajduri se punea usturoi, astfel încât vrăjitoarele sau răul să nu intre în animale.

De asemenea, oamenii cred că în ajun apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite deoarece au dus o viață nepotrivită sau luată prin violență, care bântuie străzile. 

2. Fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul.

În miezul nopții fetele obișnuiesc să intoarcă un ulcior de lut cu gura în jos și pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinși. Mai apoi rostesc o incantație pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung să se mărite.

Iar fetele care doresc să își vadă ursitul obișnuiesc să stea goale între două oglinzi la miezul nopții, ținând în mâini două lumânări aprinse. În oglinda din spate se vad de obicei scene din viitorul acestora, dar și chipul celui sortit.

O altă modalitate de a afla cum arată iubitul este urmatoarea: fata ține în mâna două lumânări aprinse și privește într-un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită pentru cununie.

Iar cei care vor sa afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecutul lor trebuie să ia parte la un ritual bizar in cimitir. Într-un vas cu apa descântâtă aceștia vor vedea tot ce s-a petrecut.

3. Din popor a mai apărut și superstiția conform căreia spiritele rele nu vor putea intra în casa dacă gospodinele intorc de cu seara toate cănile sau vasele cu gura în jos. 

Tot pentru alungarea spiritelor se agață și usturoi la intrare, iar animalelor li se pune busuioc în mâncare și în apă câteva picături de agheasmă.

În noaptea Sfântului Andrei, oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat

Gospodarii obișnuiesc ca, de Sfantul Andrei, să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă va fi casa și familia lui în anul ce vine.

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarna care vine va fi una blandă.

Articolul precedentSCHEMA banilor publici: cine trage sforile pe sume colosale – Grupul de la Cluj: „CAPETELE LUMINATE” care fac ordine în țară
Articolul următorCele mai frumoase mesaje și urări pe care să le trimiți astăzi, de Sfântul Andrei