Pompierii militari harghiteni au acționat în weekend pentru gestionarea unui număr de 36 de intervenții, din care 17 pentru stingerea unor incendii de vegetaţie uscată, două incendii cauzate de coşurile de fum necurăţate de funingine şi unul la autoturism. În afara acestor situații, echipajele de salvatori au acţionat în 16 cazuri SMURD pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 16 persoane adulte fiind asistate medical. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a două accidente rutiere, cinci traumatisme, iar nouă intervenţii au fost în cazul unor afecţiuni medicale, asistate de echipajele SMURD.

Temperaturile ridicate înregistrate în acest week-end, precum şi necunoaşterea prevederilor legale în domeniu, i-au determinat pe cetăţeni să recurgă la igienizarea terenurilor agricole prin incendiere şi să utilizeze focul deschis, generând astfel numeroase incendii de vegetaţie uscată. Doar în acest sfârşit de săptămână, echipajele de stingere din cadrul subunităţilor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au intervenit pentru lichidarea a 17 incendii de vegetație uscată, izbucnite în Miercurea-Ciuc (8), Topliţa (3), Sărmaş (2) şi câte unul în Ditrău (sat Jolotca), Suseni (sat Valea Strâmbă), Mihăileni şi Satu Mare. Aproximativ 80 de hectare de vegetaţie uscată au fost mistuite de flăcări, fiind nevoie de intervenţiile pompierilor militari şi civili pentru limitarea efectelor acestora.

În multe cazuri, exista pericolul extinderii incendiilor la fondul forestier sau gospodăriile populaţiei, intervenţiile prompte limitând în mare parte extinderea la vecinătăţi, pagubele fiind reduse în mod semnificativ. Experienţa anilor trecuţi demonstrează pericolul pe care îl reprezintă aceste arderi necontrolate care pot distruge bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi. În acest sens, pompierii fac un apel pentru a-i determina pe cetăţeni să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere!

Tot în acest weekend, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea unui număr de două incendii izbucnite la două case, care au fost generate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine, în municipiile Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, din fericire, neînregistrându-se pagube materiale însemnate.

O altă intervenție de stingere a fost cea din 21 martie, când pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr.2 Topliţa au acționat pentru lichidarea unui incendiu, izbucnit la un autoturism, pe strada Izvoarelor, din municipiul Topliţa. Ajuns la fața locului, echipajul de intervenție a constatat că incendiul se manifesta în interiorul autoturismului, la bord. Flăcările au fost localizate şi lichidate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la întreaga maşină. Cauza probabilă a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric produs de un cablu electric defect, cu izolaţia deteriorată.

Având în vedere faptul că atenţionarea de COD galben de intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ, viscol la munte, valabilă pentru judeţul nostru, este în vigoare până pe data de 25 martie, ora 10.00, pompierii militari harghiteni rămân mobilizaţi pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce efecte.

Recomandări populație:

 Reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

 Înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Articolul precedentBilanţ Coronavirus: 4 morţi şi 143 de cazuri noi în România
Articolul următorCine este doctorul Virgil Musta care a vindecat 49 de pacienţi, infectaţi cu COVID-19