Un nou proiect cofinanțat din fonduri europene în municipiul Gheorgheni va duce la creșterea calității vieții și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Este vorba despre cel de-al optulea proiect contractat de municipalitatea din acest oraș pentru cererea de finanțare cu titlul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din municipiul Gheorgheni, în valoare totală de peste 9,33 milioane lei.

Finanțarea provine din fondurile Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate, prin modernizarea ambulatoriilor, pentru creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar.

 ”Contractăm și acest proiect și completăm gama de investiții pe care le-am preconizat pentru dezvoltarea municipiului nostru. Avem proiecte prin care dorim să îmbunătățim condițiile de locuit și creșterea confortului termic în locuințe, precum și reducerea consumurilor de energie. Investim resurse europene și în modernizarea spațiilor verzi, dar și pentru reabilitarea Muzeului municipal. Proiectul nostru de reabilitare și modernizare a ambulatoriului cuprinde două componente majore, respectiv mansardarea corpurilor G și H în vederea relocării Laboratorului în acest spațiu nou. Pe de altă parte, spațiul care este în prezent ocupat de Laborator va fi utilizat pentru relocarea secției de Boli Cronice Ditrău. În urma lucrărilor de modernizare vom asigura și dotarea Ambulatorului cu echipamente noi și performante. Analizăm constant cele mai bune posibilități de a folosi pentru comunitate sumele din buget, ținând cont de aceste investiții din fonduri europene în valoare totală de peste 64 milioane lei prin proiectele deja contractate și mai avem depuse cereri de finanțare pentru creșterea calității vieții, pentru reabilitarea unor unități de învățământ și pentru modernizarea arterelor rutiere din municipiul Gheorgheni”, a declarat domnul primar Nagy Zoltán.

 

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de lucrări de creștere a rezistenței clădirii, precum și lucrări de intervenție aferente investiției de bază. Se va elimina actualul acoperiș al clădirii situate pe Bulevardul Lacu Roșu, nr.16 și va fi complet modificat stratul termoizolant de la planșeul de peste etajul 1. Se vor reface traseele edilitare existente (conducte de aerisire, ventilație) și se vor realiza cele noi (scurgeri, canalizări) în stratul din BCA. După construcția mansardei, noua învelitoare va fi termoizolată cu vată minerală, se vor prevedea ferestre de mansardă în spațiile amenajate pentru laborator și se vor realiza două balcoane tehnice cu acces din interior.

Noile echipamente achiziționate pentru îmbunătățirea capacității de diagnosticare și tratament a pacienților în Ambulatoriul Spitalului Municipal Gheorgheni constau în câte trei sisteme radiologice și electrocardiografe, precum și câte un ecograf pentru examinări cardiologice, pentru examinări urologice, pentru examinări chirurgie, pentru examinări obstetrică/ginecologie, pentru examinări endocrinologie și pentru examinări de medicină internă. Vor mai fi achiziționate un electroencefalograf cu 64 canale, un mamograf, un osteodensitometru și un Tomograf Computerizat – CT, dar și o linie de videoendoscopie digestivă intervențională de înaltă definiție.

”Oamenii sunt cel mai interesați de sănătate. De aceea, nu este o surpriză faptul că îmbunătățirea stării de sănătate a populației la nivel local și regional reprezintă o prioritate pentru reprezentanții administrației publice locale, a căror atribuție este cea de a monitoriza direct și a susține creșterea calității actului medical. În precedenta perioadă de finanțare am gestionat fonduri în valoare totală de peste 35 milioane euro în toate cele șase județe al regiunii. În această perioadă de finanțare avem deja contractate fonduri pentru lucrări de reabilitare energetică, precum și pentru proiecte pentru dotări în ambulatorii și spitale. Practic, vom coordona în regiune investiții de peste 300 milioane euro pentru creșterea confortului termic și a gradului de curățenie în unitățile medicale, precum și pentru modernizări și dotări cu echipamente moderne, destinate îmbunătățirii calității actului medical. În municipiul Gheorgheni susținem investițiile publice cu mai mult de 11 milioane euro din fonduri europene, iar prin semnarea acestui proiect avem ca obiectiv, pe termen scurt și mediu, diversificarea gamei de servicii medicale cu sprijinul fonduri publice europene prin Programul REGIO, iar pe termen lung ne așteptăm la scăderea incidenței bolilor în rândul populației”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală  de 9.335.467,75 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 30 aprilie 2021. Din această sumă, o parte sunt cheltuieli eligibile, respectiv care pot fi decontate din resurse publice și o altă parte sunt cheltuieli neeligibile, pentru activități conexe și diferite avize. Din suma totală a cheltuielilor eligibile, 98% sunt sume nerambursabile alocate de către Autoritatea de Management a POR din fonduri europene, prin Programul REGIO 2014-2020, respectiv 9.148.758,39 lei (circa 1,96 milioane euro), restul reprezentând contribuția municipalității.

Articolul precedentDin 2020 și fetele pot da admitere la școala de pompieri!
Articolul următorFOTO Un urs s-a rănit când a încercat să intre într-un hotel din Băile Tuşnad. Jandarmii monitorizeză zona