Ministerul Sănătății a aprobat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei coronavirus, la nivel național fiind desemnate 117 spitale, printre care și 44 de maternități, care vor servi drept unități de suport pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus. Acestea vor trata pacienții care au nevoie de îngrijiri medicale și pentru alte boli.

În județul Harghita, toate centrele vor au fost desemnate pentru ture suplimentare în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc – centru dedicat Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, unde vor fi tratate cazurile grave și critice.

Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc a fost desemnat centru-suport pentru pacienții cu alte patologii, testați pozitiv COVID-19. Tot acolo vor ajunge și gravidele testate pozitiv coronavirus.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Planul de măsuri aprobat marți, 31 martie, conține reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.

Astfel, personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial).

În mod specific, pentru proceduri precum intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR pentru pacienții cu COVID-19, personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3. De asemenea, conform documentului, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile.

În colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităților de îngrijire a pacienților, a fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc)

Astfel, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării.

În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități municipale/orășenești și spitale din alte județe preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale.

Ordinul ministrului Sănătății poate fi consultat AICI

Imagine

Articolul precedent1.957 de persoane autoizolate, 142 în carantină. Amenzi de peste 160.000 lei în ultimele 24 de ore
Articolul următorMontarea dezinfectanților în scările de bloc, nu chiar imposibilă. Peste 70 de dozatoare pentru Miercurea Ciuc