În ultima perioadă poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, împreună cu reprezentanţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne, autorităţilor publice locale şi celelorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, au acţionat în vederea asigurării respectării legalităţii şi a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, prevăzute de Ordonanța militară nr. 1 din 17.03.2020 şi Ordonanța militară nr. 2 din 21.03.2020.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul IPJ Harghita, de la începutul perioadei, pe raza judeţului Harghita au fost constatate două infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, câte una în zona bazinelor Miercurea Ciuc şi Gheorgheni, în ambele cauze fiind întocmite dosare de cercetare penală.

În acest sens, numai pe parcursul ultimelor 3 zile, poliţiştii harghiteni au verificat 2.615 persoane, iar în urma constatării nerespectării măsurilor de izolare, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 8.500 de lei.

De asemenea, poliţiştii au controlat 34 de societăţi comerciale de alimentaţie publică, în regim de bar/restaurant, iar în cazul a două dintre acestea s-a constatat că nu sunt respectate măsurile privind suspendarea activităţii, motiv pentru care persoanele juridice în cauză au fost sancţionate contravenţional, cu amendă în cuantum total de 140.000 de lei, câte 70.000 de lei fiecare.

Tot în cadrul activităţilor specifice, desfăşurate în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19, poliţiştii harghiteni au aplicat alte încă 18 sancţiuni contravenţionale de natură economică, în cuantum total de 49.500 de lei.

„Atragem atenţia cu privire la imperioasa necesitate a respectării legalităţii, în  toate domeniile, pentru care poliţiştii harghiteni vor acţiona şi în perioada următoare în sistem integrat, împreună cu toate structurile din sistemul de siguranță publică. Invităm cetăţenii, aşa cum am procedat întotdeauna, să ne fie parteneri în vederea prevenirii oricăror posibile urmări nedorite şi a tututor potenţialelor riscuri, care sunt multiple, însă pot fi evitate. Numai că de această dată, având în vedere particularitatea situaţiei, parteneriatul nostru nu se va manifesta benefic prin sintagma „umăr la umăr”, ci va funcţiona perfect cu noi prezenţi iar cu dumneavoastră neprezenţi în teren, dar prezenţi în propria locuinţă. Stimaţi cetăţeni, vă rugăm să staţi acasă, în acest fel ne veţi ajuta, dar mai ales vă veţi ajuta! Zi de zi facem afirmaţii de felul „să fim sănătoşi”, „s-avem sănătate”, „sănătatea e cea mai importantă” şi altele asemenea. Ei bine, a venit momentul, ceasul, timpul, să arătăm că acestea nu sunt vorbe în vânt şi că preţuim cu adevărat sănătatea şi viaţa. Iar dacă ne pasă, atunci stăm acasă! În altă ordine de idei, nerespectarea legislației în vigoare este sancționată aspru, iar amenzile pot avea efecte dezastruoase asupra bugetului întregii familii”, transmit polițiștii harghiteni.

De asemenea, orice „atentat” la sănătate comis prin zădărnicirea combaterii bolilor, prin răspândirea sau prin contribuţie la răspândirea virusului responsabil de COVID – 19, îi poate lăsa şi fără sănătate şi fără libertate pe cetățeni, atrag atenția oamenii legii.

ATENŢIE!

Potrivit, prevederilor art. 28 din Ordonanța de Urgență nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare, nerespectarea prevederilor art. 9 din același act normativ constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 de lei la 5.000 de lei pentru persoane fizice, şi de la 1.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență cu nr. 10 din 14 martie 2020:

– persoanele care intră în România din zone carantinate, denumite zone roşii, vor intra direct în carantină;

– persoanele care intră în ţară din zone în care sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de persoane îmbolnăvite cu virusul COVID-19, denumite zone galbene, au obligația, începând cu data de 14 martie 2020, să rămână în izolare la domiciliu și să informeze deîndată medicul de familie și Direcția de Sănătate Publică Harghita, numărul de telefon 0266 310 423, cu privire la țara din care au venit, data intrării în România, punctul de frontieră prin care au intrat, eventuale simptome ale bolii şi alte detalii semnificative.

Menţionăm că situația cu țările care sunt incluse în zona Roșie sau zona Galbenă de risc poate fi consultată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică din România, la adresa www.cnscbt.ro.

Atragem atenţia că nerespectarea acestor măsuri constituie contravenție şi se sancționează cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei, conform art. 34 din H.G. 857/2011.

De asemenea, în cazul în care fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, faptă prevăzută de art. 352 Cod penal, pedeapsa poate ajunge până la 15 ani închisoare.

Toate aceste argumente pledează pentru sănătate, normalitate şi legalitate, deziderate ce pot fi împlinite, în această perioadă şi în acest context, prin răspunsul pozitiv la îndemnul

RESPECTAŢI TOATE RECOMANDĂRILE AUTORITĂŢILOR şi STAŢI ÎN CASĂ!

Articolul precedentCopaci doborâți de vânt în Harghita. Două localități, nealimentate cu energie electrică
Articolul următorRareș Bogdan, atac virulent la „ticăloșii incurabili” din politică și instituții media: Fac mai mult rău României decât o face astăzi COVID-19