În cursul zilei de astăzi, jandarmii montani din Lacu Roșu au plecat pe munte pentru a recupera doi turiști, care au observat pe traseul montan ce urcă spre Vârful Suhardul Mic o ursoaică cu pui. Pe traseu a fost reîntors înapoi în stațiune un al treilea bărbat.

Apelul a fost făcut la ora 13:56, doi turiști din București au observat la 50 de metri de Vârful Suhardul Mic, din apropierea stațiunii Lacu Roșu o ursoaică cu pui. Jandarmul aflat în serviciu la Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, operator la SNUAU 112, i-a sfătuit pe aceștia să lase în urma lor alimente pe care aceștia le aveau asupra lor, astfel ca animalele sălbatice să fie atrase de acestea, iar ei să se retragă încet spre stațiune, în întâmpinarea lor plecând un echipaj de jandarmi montani.

Turiștii au urmat sfaturile primite, iar la scurt timp s-au întâlnit cu jandarmii care i-au coborât în siguranță la mașina aflată în parcare. În timpul coborârii, a fost întors din drum încă un bărbat în vârstă, care dorea să ajungă la același vârf montan. 

Chiar dacă de această dată prezența ursului nu a fost constatată în apropierea unei așezări umane, totuși le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice şi să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Dacă în 2020 au fost primite un număr de 200 de apeluri la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, prin intermediul SNUAU 112,  până la ora actuală, au fost primite aproape 490 de apeluri, care au necesitat intervenția unor echipaje de intervenție, fie formate doar din jandarmi, fie din jandarm și polițist. Pe lângă acestea, există și situații în care jandarmii au fost sesizați direct în teren de către oameni, ori s-au autosesizat cu privire la prezența urșilor în apropierea așezărilor umane.

Articolul precedentGabriel Oprea, mesaj de unitate pentru români, de Ziua Națională: Tot ceea ce ne desparte azi trebuie să ne facă să fim împreună
Articolul următorBărbat atacat de urs, lângă comuna Frumoasa