Miercuri, 23 octombrie, urmare a unui apel la 112, jandarmii montani din Bicaz şi Lacul Roşu au intervenit pentru salvarea şi coborârea în siguranţă a unor turişti străini blocaţi în zona Stânca Altarului din Cheile Bicazului, la limita judeţelor Neamţ şi Harghita.

În încercarea de a coborî cu ajutorul unei corzi pe un perete stâncos, doi dintre turişti au rămas blocaţi şi alţi doi au suferit un atac de panică. În scurt timp aceştia au fost localizaţi de jandarmi, aflându-se la o distanţă destul de mare de sol, fără a avea posibilitatea de a coborî sau urca. Prin aplicarea procedeelor tehnice specifice alpinismului şi comunicare permanentă, turiştii au fost coborâţi în siguranţă, fără a necesita îngrijiri medicale.

De această dată a fost doar un scenariu, pus în practică pentru realizarea unui antrenament în comun, pe parcursul căruia s-a urmărit modul de gestionare a unui apel şi de solicitare a sprijinului celei mai apropiate echipe, timpul de intervenţie, calmarea persoanelor care suferă atacuri de panică, perfecţionarea pregătirii şi deprinderilor executării intervenţiilor de salvare.

Chiar dacă a fost doar un antrenament, cooperarea jandarmilor montani de la cele două posturi s-a soldat şi în mod real cu salvarea unor turişti rătăciţi la limita judeţelor.

Articolul precedentFOTO Un şofer a murit în timp ce conducea, la Miercurea Ciuc
Articolul următorRevoluţia Ungară din 1956, comemorată în mai multe localităţi din Harghita