Un grup de parlamentari PSD şi ALDE a depus un proiect de modificare a Legii vânătorii prin care se permite uciderea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor. În prezent, aceste animale pot fi ucise doar cu acordul Ministerului Mediului. Iniţiativa a fost înregistrată joi la Parlament şi este depusă pentru dezbatere în procedură de urgenţă.

Prin această modificare, uciderea animalelor care devin un pericol pentru oameni nu mai intră sub incidenţa Legii vânătorii şi nu mai necesită aprobarea Ministerului Mediului.

Proiectul cuprinde şi alte modificări, referitoare în special la despăgubiri pentru pagubele şi victimele animalelor sălbatice. Între acestea, despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulaţie în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic se suportă de către administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare „atenţie animale”, scrie www.digi24.ro.

În cazul atacurilor animalelor soldate cu rănirea sau decesul unei persoane, se vor acorda despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, veniturile nete realizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, precum şi daune morale. Daunele morale vor fi proporţionale cu zilele de inactivitate raportate la salariul în plată avut sau, dacă victima nu este salariat, se va acorda o sumă proporţională cu echivalentul salariului minim pe economie. În cazul decesului, se vor acorda sume compensatorii pentru familia victimei, reprezentând echivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării.

Articolul precedentFOTO + VIDEO Ziua Jandarmeriei Române sărbătorită la Toplița
Articolul următorŞomerii din Harghita îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă