Un bărbat a fost rănit grav de un urs, marţi seară, în curtea gospodăriei sale din satul Vidacut, comuna Săcel, el fiind transportat cu multiple răni la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat pentru Agerpres că bărbatul prezintă răni toracice, abdominale, dar şi la nivelul membrelor, iar starea sa este gravă.

„Un bărbat a fost atacat de urs în curtea lui de către urs. A ajuns acolo un echipaj de la Cristuru Secuiesc, cu asistent, şi a solicitat ajutorul ambulanţei cu medic, pentru că starea pacientului este gravă: are răni toracice, abdominale şi la nivelul membrelor. Pacientul va fi transportat la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc”, a precizat dr. Peter Szilard.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, locuitorii din zonă au fost avertizaţi de existenţa pericolului printr-un mesaj Ro-Alert.

Bărbatul a fost transferat, în timpul nopţii, de la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc, unde a fost supus unei intervenţii chirugicale complexe, ţinând cont că avea multiple plăgi muşcate, inclusiv o leziune de plămân, starea sa fiind, în prezent, stabilă.

„Pacientul prezenta plăgi muşcate la nivelul regiunii cervicale laterale stângi, la nivelul toracelui bilateral, la nivelul axilei stângi, o leziune de mediastin, o leziune pulmonară dreaptă. Am intervenit de urgenţă chirurgical şi am rezolvat toate aceste leziuni. În prezent, pacientul este stabil hemodinamic şi respirator, respiră spontan, nu exteriorizează sânge pe niciunul dintre tuburile de drene, deci evoluţia este clar favorabilă (…) Intervenţia a durat aproximativ trei ore şi a fost o intervenţie de chirurgie toracică. (…) Din fericire s-au putut controla leziunile şi subliniez meritul colegilor de la Odorheiu Secuiesc, în primul rând lor li se datorează supravieţuirea acestui bolnav”, a declarat presei şeful Blocului Operator de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, medicul de chirurgie toracică Adrian Dobrică.

El a precizat că bărbatul rănit are 28 ani şi, din ceea ce acesta i-a relatat, atacul s-a produs la el în curte, în spatele şurii.

„Pacientul s-a interpus între urs şi calul lui, deci ursul mergea să atace calul”, a spus dr. Dobrică.

El a mai explicat că leziunile produse de muşcătura de urs sunt complexe, iar recuperarea este dificilă şi de durată.

„Leziunile produse de muşcătura de urs sunt complexe, pentru că sunt leziuni nedirijate. Deci, practic, se produc leziuni combinate ori la nivelul vaselor de sânge, la nivelul părţilor moi, pot produce leziuni la nivelul organelor interne, dar de obicei leziunile sunt grave, pentru că interesează grupe mari musculare, interesează vase de sânge, duc la pierderi de sânge semnificative. Recuperarea este dificilă, niciodată nu este perfectă, întotdeauna rămân cel puţin sechele estetice, funcţionale, costurile de spitalizare sunt foarte ridicate”, a punctat dr. Adrian Dobrică.

Articolul precedentTeodorovici dă în judecată PSD, după ce a rămas fără funcție
Articolul următorRealitatea Plus, emisiune maraton de 1 Decembrie fără politicieni și multe surprize