O mulţime impresionantă de pelerini a participat sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de la altarul în aer liber situat în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, la marginea municipiului Miercurea Ciuc, acelaşi de unde, în urmă cu o săptămână, Papa Francisc a oficiat Liturghia Pontificală.

Pelerinii, majoritatea catolici de limbă maghiară, au venit din toată România, dar şi din Europa şi chiar de pe alte continente, ei mărturisind că rugăciunile adresate Fecioarei Maria de la Şumuleu le sunt ascultate de fiecare dată.

Grupurile de pelerini au urcat muntele Şumuleu rugându-se sau cântând imnuri bisericeşti, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în port popular şi purtând steaguri ale Ungariei, steagul secuiesc sau pe cel arpadian.

La slujbă a participat, la fel ca în ultimii ani, preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi soţia sa, care au fost primiţi cu aplauze de mulţimea prezentă la pelerinaj, precum şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, demnitari din Guvernul de la Budapesta, reprezentanţi ai Consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc, parlamentari UDMR, autorităţi locale şi judeţene.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhiepiscopul de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, şi de episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József, singurul invitat al slujbei de hram de Rusalii fiind episcopul de Timişoara, Pál József Csaba, el fiind cel care a ţinut predica festivă.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană, relatează Agerpres.

Articolul precedentSărbăroarea Rusaliilor, de la Şumuleu Ciuc, în siguranţă
Articolul următor161 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale, la Sumuleu Ciuc, de Rusalii