Vaccinul Pfizer este mai eficient în cazul variantei Delta de coronavirus în comparaţie cu vaccinul AstraZeneca, însă eficacitatea lui scade mai rapid, potrivit unui studiu britanic publicat joi.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford, care au participat la dezvoltarea unuia dintre cele două seruri, au analizat între decembrie 2020 şi august 2021 probe prelevate de la peste 700.000 de participanţi.

În cazul infecţiilor cu încărcătură virală ridicată, o persoană care a primit a doua doză de vaccin Pfizer cu o lună înainte a fost cu 90% mai protejată împotriva variantei Delta decât o persoană nevaccinată. Nivelul scade la 85% după două luni, apoi la 78% după trei luni. Pe de altă parte, persoanele care au primit cele două doze de vaccin AstraZeneca sunt protejate în proporţie de 67% după o lună, de 65% după două luni şi de 61% după trei luni, conform Agerpres.

După patru până la cinci luni, nivelul de protecţie oferit de cele două vaccinuri devine similar, conform studiului.

„Aceste cifre reprezintă într-adevăr o scădere a eficacităţii pentru vaccinul Pfizer, în timp ce pentru AstraZeneca diferenţele (n.r. – de la o lună la alta) sunt legate de întâmplare, adică ar putea să nu existe nicio schimbare a protecţiei”, a explicat doctorul Koen Pouwels, care a colaborat la studiu.

„În ciuda acestor mici scăderi ale protecției, eficacitatea generală (n.r. – a celor două vaccinuri) rămâne foarte mare”, a spus Koen Pouwels, care a subliniat că cercetătorii au studiat protecţia generală şi nu nivelul de protecţie împotriva formelor severe şi a spitalizărilor, „două date foarte importante pentru evaluarea eficacităţii vaccinurilor”.

Sursa: Mediafax

Articolul precedentEduard Novak: „Am devenit primul ministru participant la Jocurile Paralimpice în calitate de sportiv”
Articolul următor50 de miliarde de lei vor fi împărțite primarilor pentru proiecte de investiții