46049864 - brown bear in the forest

Ministerul Mediului a emis ordinul de extragere a ursului care a fost văzut în apropierea Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc.

„În cursul de ieri, Ministerul Mediului a emis ordinul de derogare privind extragerea exemplarului de urs care a fost văzut de mai multe ori, în ultima perioadă, în zona Spitalului de Urgenţă şi a intrat în mai multe gospodării, provocând pagube şi punând în pericol viaţa cetăţenilor din zona respectivă. Ordinul a fost emis cu celeritate, cererea a fost depusă de către asociaţia de vânătoare din zonă şi în circa 24 de ore a fost emis ordinul de extragere”, a precizat Szep Robert, pentru Agerprs.

El a punctat că în zona respectivă a fost văzută şi o ursoaică, dar şi puiul ei, însă ordinul de derogare a fost dat pentru extragerea ursului solitar.

„Se pare că în zona respectivă a fost văzută şi o ursoaică cu un singur pui, dar aceasta, în schimb, a fost văzută doar o singură dată. Exemplarul acesta solitar a fost văzut de mai multe ori, el intrând chiar şi în gospodăriile oamenilor, iar intervenţia se va face asupra acestui exemplar. Noi ne ferim să dăm ordine de extragere pentru ursoaice cu pui, în aceste cazuri dăm ordin de relocare pentru aceste exemplare”, a arătat comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Acesta a rugat asociaţiile de vânătoare să intervină atunci când obţin ordinele de extragere pentru urşii periculoşi şi a subliniat că va recomanda ca autorizaţiile de extragere să aibă o valabilitate de maxim două luni de zile, în contextul în care, din cele 131 de ordine de derogare emise de Ministerul Mediului la nivel naţional, au fost puse în practică doar 83.

„Eu rog asociaţiile de vânătoare să ne sprijine în aceste cazuri, pentru că prin extragerea urşilor habituaţi cred că mare parte din presiunea pe care aceştia o pun asupra locuitorilor va fi diminuată. În schimb, trebuie să spun şi faptul că din 131 de ordine de extragere care au fost emise de către Ministerul Mediului, doar 83 au fost puse în operă. Cred că este o diferenţă undeva, aproape de 50 de exemplare care nu au fost extrase. Eu voi recomanda şi agenţiilor de protecţia mediului ca autorizaţiile pentru recoltare să aibă un termen foarte scurt, de maxim două luni de zile, în cazul în care nu se intervine, aceasta să-şi piardă valabilitate. Pentru că sunt anumite fonduri de vânătoare care sprijină foarte mult activitatea ministerului şi sunt de bună credinţă, dar sunt şi unele fonduri de vânătoare care refuză intervenţia sau nu intervin la timp şi acesta este motiv pentru care aceste exemplare periculoase rămân în fondul forestier sau chiar în intravilanul localităţilor, producând pagube însemnate„, a explicat Szep Robert pentru Agerprs.

Jandarmii harghiteni au fost chemaţi, în ultimele zile, de mai multe ori pentru alungarea atât a unui urs cât şi a unei ursoaice cu pui, văzuţi în apropierea Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc. Mai multe informaţii puteţi citi AICI.

Articolul precedentBilanţ ISU Harghita, mai puţine incendii de vegetaţie şi cea mai complexă misiune pirotehnică
Articolul următorConcurs de atelaje canine la Borsec