Curtea de Apel Brașov a decis oprirea vânătorii de ciocârlie de câmp și de alte trei specii de păsări în sezonul 2019-2020.

Decizia a fost luată ca urmare a acțiunii în instanță deschise de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, care a a atacat un ordin de ministru care permitea vânarea a peste 439.000 de ciocârlii în sezonul de vânătoare 2019-2020.

Curtea de Apel Brașov a suspendat însă executarea prevederilor Ordinului Ministerului Apelor și Pădurilor nr. 673/2019, anunță un comunicat al Societății Ornitologice Române.

Prin acest ordin au fost stabilite cotele de vânătoare la patru specii de păsări migratoare pentru anul 2019-2020: ciocârlia de câmp, sturzul viilor, rața cu capul negru și rața sunătoare.

Ciocârlia de câmp este o specie dorită de vânătorii străini, majoritatea italieni, și a fost introdusă pe lista păsărilor care se vânează în 1996. În 2006, ca urmare a unei campanii SOR, specia a redevenit protejată, dar numai pentru un an. În 2015, în urma unei alte campanii a SOR și a organizațiilor din Coaliția Natura 2000, cotele de vânătoare au fost înjumătățite.

An de an, Poliția Română prinde grupuri de turiști italieni care braconează specii protejate și susțin că vânează ciocârlie, iar pe traseul România-Ungaria deja sunt celebre transporturile de păsări braconate care părăsesc România, potrivit comunicatului.

„La noi vin vânătorii italieni care plătesc să ucidă ciocârliile din România, dar și pe cele care migrează, exemplare care sunt ocrotite în țările unde cuibăresc. Problema noastră este că acest tip de vânătoare este, de fapt, braconaj de specii protejate sub umbrela ciocârliei, dar și o formă de bișniță – vindem către străini ceva ce nu e al nostru, specii protejate în țările de unde migrează prin România”, a spus Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR.

Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel nu este definitivă, dar este executorie.

Articolul precedentMii de persoane au celebrat Ziua Morţilor în Harghita
Articolul următorUn urs şi-a făcut apariţia la Vlăhiţa