Asociaţia de Vânătoare „Hubertus” din Cristuru Secuiesc va solicita Ministerului Mediului aprobare pentru împuşcarea ursului care a atacat un om la Vidacut şi i-a provocat răni foarte grave.

Directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AVPS) „Hubertus”, Fazakas Attila, a declarat, pentru Agerpres, că se va solicita Ministerului Mediului derogare pentru recoltarea ursului, dar există posibilitatea ca animalul să intre la iernat şi problema să nu fie rezolvată.

„Da, o să cerem (derogare pentru împuşcare – n.r.), dar e o problemă, pentru că acum urşii se vor retrage la iernare şi este destul de dificil, nu ştim dacă se poate rezolva. (…) Până depun derogarea, până primesc punctul de vedere de la Agenţia de Protecţia Mediului Harghita, până ajunge la Minister, până mi se aprobă, vine iarna şi nu o să pot să recoltez şi va fi această problemă”, a explicat Fazakas Attila.

Acesta este de părere că în cazul unor astfel de urşi ar trebui să existe proceduri care să permită rezolvarea cât mai rapidă a problemei.

Fazakas Attila a mai arătat că, în zonă, populaţia de urşi este mult mai mare decât efectivul optim şi că oamenii au ajuns la capătul răbdării.

„Populaţia de urşi este de 5-6 ori mai mare decât efectivul optim, e o populaţie enormă. Nu ştiu pentru cine trebuie o populaţie aşa de mare, pentru că nu mai putem. Şi acum, în gospodăria sa a fost atacat omul, mâine-poimâine ne vor scoate din case”, a mai spus directorul AVPS „Hubertus”.

El a mai recomandat oamenilor să nu încerce să alunge singuri ursul, dacă acesta se apropie de gospodăriile lor şi fie precauţi, întrucât în astfel de cazuri se poate întâmpla orice.

„Să nu încerce să alunge ursul, în nici un caz, să rămână cât de departe de animal şi să intre în casă. Nu recomandăm să alerge şi să alunge ursul. Când ajungem aproape de acest animal, se poate întâmpla orice, trebuie să fim cât de departe posibil, să fim precauţi, să nu mergem aproape de el”, a mai spus Fazakas Attila.

Un tânăr de 28 ani a fost rănit grav, marţi seara, încercând să alunge ursul care venise în gospodăria sa.

Bărbatul a fost transferat, în timpul nopţii, de la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc, unde a fost supus unei intervenţii chirugicale complexe, ţinând cont că avea multiple plăgi muşcate, inclusiv o leziune de plămân, starea sa fiind în prezent stabilă.

Articolul precedentÎncă două transporturi de lemn furat în Harghita
Articolul următor15.000 de euro/fermă – suma care poate fi accesată de micii fermieri