În acest sfârşit de săptămână pompierii militari harghiteni au acționat, la nivel judeţean, pentru gestionarea unui număr de 23 de intervenții, iar dintre acestea 13 au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (cazuri SMURD), informează ISU Harghita.

În afara acestor situații, echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 7 incendii, din care 5 arderi necontrolate de vegetaţie uscată şi la 3 misiuni de deblocare/salvare persoane. Noaptea trecută, la ora 02:23, a fost transmis un mesaj RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența unor animale sălbatice (urşi), în comuna Voşlăbeni.

În acest sfârşit de săptămână, pompierii militari harghiteni din cadrul Detaşamentelor Gheorgheni şi Miercurea Ciuc au acționat pentru localizarea şi lichidarea a 5 incendii de vegetație uscată, ce au cuprins o suprafață totală de circa 10 ha de teren cu vegetaţie uscată, astfel: în Miercurea Ciuc (3 arderi necontrolate; 5 ha), localitatea Sâncrăieni (1,5 ha) şi Gheorgheni (zona Grădina Dobriban – 2 ha). Echipaje de pompieri împreună cu alți reprezentanți ai autorităților locale au acționat unitar pentru evitarea propagării flăcărilor la locuințele aflate în proximitatea zonelor de manifestare a incendiilor, precum și pentru limitarea potențialelor efecte. Prin efort susținut, nu au fost înregistrate pierderi materiale.

În această dimineaţă, 16 martie a.c., în jurul orei 03:25, două echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, în cooperare cu SVSU Ditrău, au acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă, din satul Jolotca, comuna Ditrău.

Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta generalizat, pe aproximativ 30 mp, la întregul acoperiş, cu pericol de propagare la anexele gospodăreşti învecinate. Intervenția salvatorilor a fost promptă, flăcările au fost localizate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la vecinătăți. În urma incendiului, au ars acoperişul şi tavanul casei, pe o suprafaţă de aproximativ 30 mp; s-au degradat pereţii casei, pe circa 150 mp, precum şi mobilierul din interior. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei prompte, bunuri materiale în valoare de 15.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 10.000 lei.

În seara zilei de sâmbătă, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa au fost solicitați să intervină la un incendiu produs la un autoturism, pe strada Nicolae Bălcescu, din municipiul Topliţa. Forțele de intervenție au constatat că flăcările au cuprins autoturismul, în proporţie de 40%, cu pericol de propagare la garajele şi rezervoarele de gaz (GPL) învecinate. S-au luat măsuri de localizare şi lichidare a incendiului, în urma intervenţiei prompte fiind limitat pericolul extinderii la vecinătăți. Cauza probabilă a incendiului a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. S-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 15.000 lei.

Echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 13 intervenţii de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, prim ajutor calificat şi de transport a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – şase intervenţii, S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – şase intervenţii, iar S.M.U.R.D. Topliţa – o intervenţie. Pe timpul acestora, paramedicii au asistat 12 adulţi şi un copil. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a zece afecţiuni medicale, iar trei intervenţii au fost în cazul unor traumatisme, asistate de echipajele SMURD.

Articolul precedentBilanț coronavirus: 158 de cazuri de persoane confirmate în România
Articolul următorIohannis, așteptat să emită decretul prin care instituie starea de urgență! Declarații de presă la ora 15.00