În ultimele 24 de ore, Jandarmii harghiteni au fost solicitați să intervină la 5 apeluri pentru îndepărarea urși în localitățile Morăreni, Băile Tușnad, Borsec și Izvoru Mureșului. Dintre acestea, două nu s-au confirmat. 

Primul apel la 112 a fost primit la ora 08.30, fiind anunațată prezența unui urs în apropierea satului Morăreni, comuna Lupeni, într-o zonă de pășunat situată lângă pădure. La sosirea echipajului de jandarmi din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc, ursul nu se afla acolo, din cele spuse de apelant acesta fiind observat în pădure, fără ca acesta să prezinte un pericol imediat.

La ora 08:40 a fost primit cel de-al doilea apel, o femeie anunțând prezența unui urs pe o stradă din Băile Tușnad, în apropierea unor containere de deșeuri menajere. A fost trimis la fața locului un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad. Ursul a plecat singur din zona unde i-a fost semnalată prezența.

La ora 21:36, un al treilea apelant anunța despre prezența a trei urși în apropierea unor blocuri din orașul Borsec. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist, dar urșii nu mai erau prezenți în zonă. Reprezentanții Jandarmeriei spun că animalele sălbatice au fost atrase de deșeurile menajere depozitate la containerele de lângă blocurile de locuințe. 

Un alt apel a fost făcut la ora 22:00, de o femeie care anunța prezența unui urs în curtea unei case din Băile Tușnad. A fost trimis la fața locului un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad care a îndepărtat ursul înspre pădurea din apropiere.

Ultimul apel a fost făcut în această dimineață, la ora 07:08, fiind anunțată prezența unui urs în curtea unei case din Izvoru Mureșului. La fața locului a fost trimis un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist, dar ursul părăsise zona, nu înainte de a provoca unele daune materiale apelantei.

„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, subliniază reprezentanții IJJ Harghita.

 În toate cazurile în care a fost confirmată prezența urșilor au fost înștiințate autoritățile cu atribuții în acest domeniu și nu au fost înregistrate alte evenimente.

Sursa: Realitatea de Harghita

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 10. Becali se întoarce în politică
Articolul următorCel mai mare retailer electro-IT din România a redeschis magazinul din Miercurea Ciuc într-un spațiu nou, extins