Echipajele de salvatori harghiteni au intervenit la 12 situații de urgență, militarii fiind solicitaţi la două misiuni de stingere a incendiilor de vegetaţie uscată şi 10 cazuri SMURD pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Totodată, în această dimineaţă, la ora 03:55, a fost transmis un mesaj RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența unui urs în municipiul Gheorgheni, zona fiind asigurată de un echipaj SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, un echipaj de jandarmi şi un echipaj de poliţie.

Seceta din ultima perioadă, temperaturile mai ridicate pentru această perioadă a anului, precum și necunoașterea prevederilor legale în domeniu îi determină pe cetățeni să recurgă la igienizarea terenurilor agricole prin incendiere și să utilizeze focul deschis pentru distrugerea resturilor menajere, generând astfel incendii de vegetație uscată, transmit reprezentanţii ISU Harghita.

Potrivit acestora, în cursul zilei de ieri, salvatorii harghiteni au fost solicitați să intervină pentru gestionarea a două astfel de situații de urgență generate de incendiile de vegetație uscată izbucnite în comuna Caţa, judeţul Braşov. Aproximativ 5 ha de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări, fiind nevoie de intervenția echipajelor de pompieri pentru limitarea efectelor acestora.

„Experiența anilor trecuți demonstrează pericolul pe care îl reprezintă aceste arderi necontrolate care pot distruge bunuri, afectează mediul înconjurător și uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi! De aceea, facem un apel pentru a-i determina pe cetăţeni să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere! Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 lei. Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens şi cu respectarea regulilor şi măsurilor pentru utilizarea focului deschis”, transmit reprezentanţii ISU Harghita.

Aceştia subliniază că este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată. De asemenea, utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare; Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurând supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii; Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

10 intervenţii SMURD de acordare a asistenţei medicale de urgenţă

Tot ieri, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 10 intervenţii de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, prim ajutor calificat şi de transport a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – cinci intervenţii; S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – trei intervenţii, iar S.M.U.R.D. Gheorgheni şi Topliţa – câte o intervenţie. Pe timpul acestora, paramedicii au asistat 9 adulţi şi un copil. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul unui accident rutier, produs în municipiul Odorheiu Secuiesc, trei intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, iar şase intervenţii au fost în cazul unor afecțiuni medicale asistate de echipajele SMURD.

De asemenea, în ultimele 24 ore, la nivelul judeţului Harghita, au fost emise 5 atenționări meteorologice COD GALBEN de ceață, ce au determinat scăderea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m.

Începând de astăzi, ora 20:00, va intra în vigoare un COD GALBEN de intensificări susținute ale vântului și precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, valabil până mâine ora 18:00, pentru zonele montane ale țării, care vizează inclusiv judeţul nostru. În intervalul menționat, la munte, vor predomina ninsorile, iar vântul va prezenta intensificări, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada şi determinând astfel, scăderea vizibilității.

Pentru evitarea situațiilor ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, pompierii harghiteni le reamintesc celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să respecte recomandările autorităților.

Articolul precedentVin ninsorile! Cod galben în 26 de județe, printre care și Harghita
Articolul următorCUTREMUR de 5,2 grade, vineri dimineaţa, în România!