La sfârșitul săptămânii, jandarmii harghiteni au fost solicitați de 5 ori să intervină pentru îndepărtarea urșilor în localitățile Băile Tușnad și Toplița. Solicitările au fost făcute prin intermediul SNUAU 112.
Primele două apeluri primite prin intermediul SNUAU 112, sâmbătă, 15 mai, la orele 04:34 și 21:14, ne anunțau despre prezența a câte unui urs, pe strada Zencani și Monumentul Toplița-Secu din municipiul Toplița. Dacă în primul caz patrula de ordine publică, formată din jandarm și polițist a trebui să intervină pentru îndepărtarea ursului, în cel de al doilea caz, jandarmii din cadrul Detașamentului 5 Jandarmi Toplița nu au mai găsit ursul la locul indicat și nici în imediata apropiere.
Duminică au fost primite două apeluri, ambele din localitatea Băile Tușnad. Primul apel a fost primit la ora 21:00, un bărbat semnalându-ne prezența unui urs pe Aleea Sfânta Ana din Băile Tușnad. Patrula de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad a trecut la îndepărtarea acestuia în pădure. Al doilea apel a fost făcut la ora 21:43, un alt bărbat semnalând prezența a doi urși pe strada Gării. Patrula din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil a găsit urșii acolo unde le fusese semnalată prezența și a trecut la îndepărtarea animalelor sălbatice înspre zona împădurită.
Ultimul apel, primit tot din partea unui bărbat, luni la ora 0:02, ne semnala prezența unui urs pe peronul gării CFR din Băile Tușnad. Au intervenit tot colegii din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, ursul fiind de asemenea îndepărtat înspre zona împădurită.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente.
Pe această cale, facem încă o dată un apel la cetățeni să înțeleagă că menirea mesajelor Ro- Alert nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezența urșilor, pentru că astfel își pot pune viața în pericol, dar și îngreunează intervenția instituțiilor abilitate să soluționeze astfel de situații. E mai bine să stea în casă, în general să se adăpostească și să respecte recomandările din mesajul Ro- Alert.
Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.