În perioada 27-29.09.2021, pompierii militari harghiteni au gestionat 64 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 70 de persoane aflate în dificultate.

În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, 2 misiuni de asistență și transport persoane supraponderale, în sprijinul echipajelor SAJ, precum și la o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Gheorgheni, ulterior acordându-i-se primul ajutor proprietarei, cu probleme locomotorii.

Astfel, marți dimineața, un echipaj de pompieri din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița a acționat prompt pentru stingerea unui incendiu, izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric, la un panou publicitar dintr-o stație de autobuz, în municipiul Toplița.

Ieri după-amiază, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit în urma unui incendiu produs în podul unei case, de pe strada Beclean, în municipiul Odorheiu Secuiesc. Pompierii s-au deplasat de urgență la locul evenimentului, unde au constatat că ardea mocnit scândura din podul locuinței, cu pericol de propagare la acoperișul mansardei. Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, în mai puțin de o oră. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 250.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 850 lei.

Pentru că urmează sezonul rece, este important să apelați la coșari autorizați, atât pentru curățarea corectă a coșului de fum, cât și pentru efectuarea lucrărilor de reparații. Prin curățarea anuală a coșului de fum scade riscul incendiilor apărute ca urmare a înfundării acestora cu funingine sau alte reziduuri apărute în urma arderilor, precum și riscul intoxicării cu monoxid de carbon atunci când coșul este blocat și fumul nu poate să iasă.

Totodată, în ultimele 72 de ore, au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitățile: sat Văcărești, comuna Mihăileni; Bălan (2); sat Cădaciu Mare, comuna Șimonești; sat Bențid, comuna Șimonești și municipiul Odorheiu Secuiesc.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore

Articolul precedentCea de-a 27-a ediţie a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice Românii din sud-estul Transilvaniei
Articolul următorCulisele statului paralel | Dezvăluiri INCENDIARE despre legăturile lui Iulian Dumitrescu, din echipa Cîțu, cu Florian Coldea