Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc a hotărât asupra unor probleme importante în cadrul şedinţei ordinare din 26 noiembrie. Prin aprobarea tarifelor furnizorului urbane de energie termice şi prin rectificarea bugetului oraşului, acesta i-a asigurat efectiv pe utilizatorii de energie termică că şi în acest an vor fi facturaţi la tarifele de anul trecut. Aceştia au aprobat, de asemenea, achiziţionarea unui teren pentru viitorul centru de criză, au dat undă verde pentru susţinerea sporturilor de echipe şi au aprobat ca taxele locale să crească doar în funcţie de inflaţie în 2022.

Bugetul municipiului din acest an a fost majorat cu aproape 6,5 milioane de lei. Noile venituri provin în principal din fondul de rezervă al guvernului (5,12 milioane de lei) şi de la consiliul judeţean (875.000 de lei). Rectificarea include şi o subvenţie care va menţine preţul energiei termice pentru consumatorii din Miercurea la nivelul de anul trecut, în ciuda crizei energetice. Deşi şi la Goscom preţurile aproape că s-au dublat, 1.765 de apartamente sunt încălzite la preţurile de anul trecut, diferenţa fiind acoperită de Primărie.

O decizie strategică este achiziţionarea proprietăţii care va găzdui viitorul centru de criză. Pe strada Zorilor municipalitatea cumpără aproape 7.500 de metri pătraţi, iar odată cu finalizarea procesului de achiziţie, pot începe lucrările pregătitoare: amenajarea terenului, dotarea cu utilităţi. Se speră că centrul de criză va fi operaţional începând de primăvară.

„Subliniem că nu este vorba numai de romii sinistraţi din Şumuleu, ci de locuitorii municipiului care sunt afectate de nişte catastrofe. Acest centru de criză va fi o facilitate unică în întreaga ţară şi va oferi sprijin victimelor timp de maximum un an” – a declarat primarul Korodi Attila.

Este, de asemenea, o premieră naţională faptul că Miercurea-Ciuc poate sprijini sportul de competiţie cu aprobarea Comisiei Europene: administraţiile locale din România nu au mijloacele necesare pentru a oferi un pachet financiar de salvare echipelor care au pierdut venituri semnificative din cauza epidemiei, dar Miercurea-Ciuc, împreună cu Consiliul Concurenţei a mers până la Bruxelles pentru a face posibil acest lucru. Ca urmare a răspunsului pozitiv al cererii, oraşul va putea sprijini sportul competitiv de înaltă performanţă până la o limită maximă de 1,4 milioane de euro până la sfârşitul anului 2023 – procedura va fi publicată în viitorul apropiat.

Pentru utilizatorii de transport public, este o veste bună faptul că Csíki Trans SRL va avea trei autobuze noi de la jumătatea lunii decembrie – rectificarea bugetară a făcut posibil şi acest lucru. Aceste autobuze vor fi folosite de compania de transport până când vor fi disponibile noi vehicule din cadrul proiectului de mobilitate.

În Miercurea-Ciuc municipalitatea nu are intenţia de a majora taxele nici în 2022: majorarea va fie numai ceea ce prevede legea, adică o creştere de 2,6% în funcţie de inflaţie.

De asemenea, a fost fundamentată înfiinţarea echipei de pompieri voluntari în Harghita-Băi: Primăria angajează doi pompieri profesionişti pentru a coordona activitatea voluntarilor din tot oraşul. Acest lucru este deosebit de important din punctul de vedere al localităţii îndepărtate Hargita-Băi.

Totodată, va fi înfiinţat un serviciu permanent pentru asistenţi medicali pe bulevardul Frăţiei nr. 18.

Articolul precedentPremierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu liderii cultelor, pe tema CERTIFICATELOR VERZI
Articolul următorTrustul Realitatea a lansat încă două televiziuni: Realitatea Sportivă și Realitatea Star – invitați surpriză în platou – VIDEO