Statele Unite au plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă care ar putea fi dislocaţi în rândul trupelor NATO în cadrul crizei ucrainene, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Numărul trupelor pe care secretarul Apărării le-a plasat în stare de alertă ridicată este de până la 8.500 de persoane”, a declarat el, subliniind că, „deocamdată, nu a fost luată nicio decizie cu privire la desfăşurare de forţe în afara Statelor Unite”.

Nivelul de alertă ridicată permite pregătirea trupelor pentru a fi gata de plecare în cinci zile, în loc de zece zile, a explicat purtătorul de cuvânt.

 

Aceste trupe, în mare parte trupe terestre şi unităţi de sprijin, vor opera în ţările NATO din Europa de Est, dar nu şi în Ucraina, a spus el.

„Le-am spus clar aliaţilor de pe flancul estic că suntem pregătiţi să le susţinem capacităţile în caz de nevoie”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

 

Ele ar fi desfăşurate în sprijinul Forţei de reacţie rapidă a NATO, care numără 40.000 de militari, dar secretarul Apărării, Lloyd Austin, ar putea folosi unele unităţi şi „pentru alte situaţii neprevăzute”, a spus el fără a oferi detalii.

Această forţă de reacţie „nu a fost activată, depinde de NATO să o facă”, a subliniat John Kirby, refuzând să spună dacă forţa Alianţei ar putea fi activată preventiv sau numai după mişcări de trupe ruseşti în Ucraina.

„Nu vorbim în numele Alianţei”, a spus el, spunând că depinde de NATO să explice „în ce circumstanţe” va activa acea forţă.

„Nu spunem că diplomaţia a murit”, întrucât negocierile între Rusia şi Statele Unite continuă pentru dezamorsarea crizei, a afirmat purtătorul de cuvânt.

 

Dar „este foarte clar”, a adăugat el, „că, în prezent, ruşii nu au intenţia de a începe o dezescaladare”.

Prezenţa militară rusă „a crescut”, a explicat el. Moscova continuă să adune trupe „la frontiera cu Ucraina şi în Belarus numărul (militarilor) este în creştere”.

Rusia este acuzată de occidentali că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi la frontierele ucrainene în vederea unui atac, ceea ce ea dezminte, scrie agerpres.ro.

Moscova pretinde garanţii pentru securitatea sa, în special respingerea aderării Ucrainei la NATO, încetarea extinderii Alianţei şi desfăşurării militare în Europa de Est. Revendicări inacceptabile pentru occidentali, mai scrie AFP. 

Articolul precedentMinistrul Sănătății, despre expirarea certificatului COVID: „E foarte probabil să nu modificăm condițiile interne” – Valabilitatea vaccinării în România
Articolul următorSărbătoare 25 ianuarie. Un mare sfânt este pomenit în calendar – cui trebuie să-i spui „La mulți ani!”