Mai multe persoane publice – demnitari, actori, medici, poliţişti, procurori sau jurnalişti au acceptat provocarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita de a fi modele pentru promovarea lecturii, în cadrul unui proiect derulat cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii.
Potrivit informaţiilor furnizate de inspectorul de limba şi literatura română, Manuela Nicoleta Stîngă, iniţiatoarea proiectului, printre cei care au acceptat provocarea de a promova lectura se numără ministrul Mediului, Tanczos Barna, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, actorul Pavel Bartoş, medicul Sergiu Sîngeorzan, inspectorul şcolar general Demeter Levente sau călugărul franciscan Bojte Csaba.
Activitatea se va desfăşura în mediul online, în data de 15 februarie, când invitaţii îşi vor prezenta, exclusiv în limba română, una dintre cărţile preferate.
„Cărţile pot fi alese din orice domeniu, indiferent de naţionalitatea autorilor, dar se va respecta criteriul relevanţei pentru publicul-ţintă (elevi de gimnaziu şi de liceu)”, se arată în informarea Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Elevii care se vor simţi provocaţi de o anume carte sau de un anumit invitat vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a o citi, în timpul liber, lectura putând să se facă şi în limba maghiară.
Profesorii vor iniţia discuţii pe tema cărţilor alese, iar elevii vor redacta, în limba română o scrisoare adresată invitatului care i-a provocat la lectură.
„Scrisoarea va avea structura specifică acestui tip de text şi va conţine motivele pentru care elevul s-a simţit provocat să citească, precum şi opinia sa despre cartea respectivă”, precizează sursa citată.
Scrisorile vor fi scanate şi vor fi trimise Inspectoratului Şcolar, iar invitaţii vor alege maximum trei scrisori care le-au atras atenţia şi vor transmite inspectorului de specialitate numele autorilor şi şcoala de provenienţă.
Elevii selectaţi şi profesorii lor coordonatori vor primi bilete de acces la un centru spa din Odorheiu Secuiesc. AGERPRES