În luna februarie 2022, la agenții economici din judetul Harghita, s-au efectuat un număr de 80 de controale în domeniul relatiilor de muncă si 28 de controale în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

Din numărul total de angajatori verificati, pentru neconformitătile constatate de inspectorii de muncă, au fost sanctionati 37 angajatori, din care:

– 32 angajatori în domeniul relatiilor de muncă, din care 1 angajator a fost sanctionat pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind depistat 1 persoană fără forme legale de angajare.

– 4 angajatori în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

În total, au fost aplicate 74 sanctiuni, din care 14 amenzi contravenționale, valoarea totală a amenzilor fiind de 113.000 lei, din care:

– 55 sancțiuni în domeniul relatiilor de muncă și muncă nedeclarată, valoarea totală a amenzilor fiind de 53.000 lei.

– 19 sanctiuni în domeniul securitătii şi sănătătii în muncă, valoarea totală a amenzii fiind de 60.000 lei.

În domeniul relațiilor de muncă, sancțiunile au fost aplicate pentru următoarele neconformități: neîncheierea contractului individual de muncă; netransmiterea în Registrul General de Evidență al Salariatilor, în termenul legal , a elementelor contractului individual de muncă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal;  lipsa evidenței orelor de muncă;  regulamente interne incomplete;  dosare de personal incomplete; nerespectarea prevederilor legale in ceea ce privește munca în schimburi; neinformare ITM privind utilizarea muncii de noapte .

Sancțiunile au fost aplicate pentru următoarele neconformități constatate din punct de vedere al securitătii si sănătătii în muncă: neelaborarea de instructiuni proprii de securitate și sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă; schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecție colectivă ; schelele nu erau verificate de personalul cu aceste competențe la intervalele periodice corespunzătoare; Schelele nu sunt asigurate împotriva deplasărilor involuntare; Angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție din dotare; În cadrul șantierelor cablurile electrice nu erau poziționate corespunzător; șantierele nu erau semnalizate și îngrădite corespunzător; lipsa calificării fasonatorilor, tafiștilor și mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră.

În luna februarie 2022 au fost comunicate 10 evenimente/accidente  la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare,  în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs.
Tot în această perioadă,  la ITM Harghita au fost înregistrate 10 contracte colective de muncă, din 464 active.

  • Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita – comunicat de presă
Articolul precedentZelenski are pe masă propunerea finală a lui Putin – Condițiile dure pe care trebuie să le accepte – „Dacă va refuza, zeci de mii de ucraineni vor muri”
Articolul următorPrețurile la carburanți au sărit în aer. În unele orașe benzina este 11 lei litrul. Virgil Popescu: „Avem suficiente stocuri”. Premierul Ciucă vrea controale la benzinării