12 intervenţii pentru alungarea urşilor din zonele locuite au avut loc în Harghita, în ultimele trei zile, la Praid autorităţile locale luând decizia ca vânătorii să împuşte un urs care venea frecvent în localitate.

Şeful Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Târnava Mare”, Mărmureanu-Biro Leonard, a declarat, pentru AGERPRES, că intervenţia de împuşcare a ursului de la Praid a avut loc după ce s-au epuizat toate căile de a îndepărta animalul din localitate, aşa după cum prevede legea, decizia fiind luată de viceprimarul comunei.

Potrivit acestuia, ursul a fost alungat de mai multe ori, apoi a fost relocat, dar s-a întors în localitate şi reprezenta un pericol pentru localnici şi pentru turişti.

„A fost o intervenţie de care îmi pare rău că aşa a fost, dar a trebuit să facem. În primul rând, conform legii (…), am procedat gradual: în primul rând, am alungat de mai multe ori, a doua oară l-am capturat şi l-am dus într-un fond cinegetic aflat la depărtare, dar s-a întors. Şi, fiind o zonă balneară şi foarte mulţi oameni vin acolo, foarte mulţi turişti, (…) domnul viceprimar a spus că da, trebuie (împuşcat – n.r.), dacă a venit înapoi şi nu îi e frică de oameni, nu îi e frică de nimic”, a spus Mărmureanu.

Acesta a explicat că ursul, un exemplar de 3 ani şi jumătate, alungat de mama lui în toamna trecută, venea chiar în mijlocul localităţii şi nu se temea deloc de oameni.

Mărmureanu a mai arătat că intervenţia a fost necesară, chiar dacă nu a fost plăcută pentru vânători, întrucât era vorba de un urs mic.

„Noi suntem vânători, trofeele de vânătoare sunt prin vânătoare obţinute, asta nu a fost vânătoare, a fost o intervenţie care trebuia făcută, care nu ne bucură deloc, dar a trebuit făcută pentru că la Praid vor veni, de acum încolo, peste 100.000 turişti care nu prea ar fi bucuroşi dacă un urs ar veni către ei”, a explicat şeful AVPS „Târnava Mare”.

El se aşteaptă ca numărul de intervenţii pentru alungarea urşilor să crească, întrucât animalele sunt flămânde şi nu au ce să mănânce, iar numărul exemplarelor de urs este foarte mare.

„Sunt foarte mulţi urşi şi vor fi foarte multe intervenţii, gradual, cum prevede legea – alungat, relocat şi la sfârşit (împuşcat – n.r.). Va fi mare problemă. (…) Nu asta e problema, că sunt urşi, ci că sunt foarte mulţi urşi. S-au înmulţit prea mult. Fără o gestionare corectă (a populaţiei de urşi – n.r.) nu se ajunge nicăieri”, a conchis Mărmureanu-Biro Leonard.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, în ultimele trei zile au mai fost intervenţii de alungare a urşilor la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Vârşag, Corbu, Valea Corbului şi Sândominic.

Exceptând situaţia înregistrată la Miercurea Ciuc, unde un pui de urs a fost îndepărtat de la un tomberon, în celelalte cazuri animalele au intrat în gospodării, în căutare de hrană.

În urma a 11 dintre apelurile primite la numărul de urgenţă 112 au intervenit jandarmii, iar la ultimul apel, înregistrat în noaptea de duminică spre luni, la Odorheiu Secuiesc, a acţionat un echipaj de poliţie.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a trimis mesaje RO-ALERT în localităţile de unde s-au primit apeluri care semnalau prezenţa urşilor.

AGERPRES

Articolul precedentLiga Elitelor U19 la futsal și-a desemnat deja primele două semifinaliste
Articolul următorMinistrul Agriculturii la Realitatea Plus. Prin schemele de sprijin urmărim ca cerealele să nu mai plece la export