Debitul fluviului Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va ajunge la 1.950 metri cubi pe secundă (mc/s) pe parcursul săptămânii viitoare, cu 2.350 mc/s sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 13 august 2022.
„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în prima zi staţionar, scade la valoarea de 2.000 mc/s în următoarele două zile, apoi în scădere până la valoarea de 1.950 mc/s unde rămâne staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului relativ staţionare pe sectorul Gruia – Calafat şi în uşoară creştere pe sectorul Bechet – Tulcea, iar în a doua parte a intervalului debitele vor fi relativ staţionare pe tot sectorul românesc”, arată prognoza INHGA.
În perioada 7 – 13 august, pe râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere în prima jumătate a intervalului de prognoză şi relativ staţionare în partea a doua a intervalului, cu o uşoară tendinţă de creştere pe râurile din vestul şi nord – vestul ţării.
Hidrologii avertizează că sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, formarea de viituri rapide pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în Crişana, Maramureş şi Nordul Moldovei, către mijlocul intervalului de prognoză, datorită averselor torenţiale, izolat, mai însemnate cantitativ, prognozate.