Recordul de caniculă în Brazilia afectează cel puțin un milion de oameni. Valul de căldură extremă din țara sud-americană a adus temperaturi resimțite de peste 58 de grade Celsius în ultimele 24 de ore.

Un nou record de caniculă s-a înregistrat marţi la Rio de Janeiro, unde temperatura resimţită a fost de 58,5 grade Celsius.

Mai multe regiuni din Brazilia se confruntă de la începutul săptămânii cu un val de caniculă extremă.

Institutul naţional de meteorologie (INMET) a plasat 15 state din sud-est, centru-vest şi o parte din nordul ţării, precum şi capitala Brasilia, sub alertă maximă, de cod roșu de caniculă, potrivit AFP, relatează agerpres.ro.

Valul de caniculă, care a adus temperaturi mai mari cu circa 5 grade Celsius peste norma medie sezonieră, va dura cel puţin până vineri, a estimat INMET, și ar putea reprezenta un pericol grav pentru sănătate, relatează BBC. 

Marţi, sistemul Alerta Rio a înregistrat „senzaţia termică cea mai ridicată de la începutul observaţiilor”, în 2014, şi anume 58,5 grade Celsius. Precedentul record – 58 de grade Celsius – a fost stabilit în februarie. Temperatura nominală s-a ridicat marţi la 39 de grade Celsius.

Iar în capitala Brasilia s-au înregistrat marţi 37,3 grade Celsius, temperatura cea mai ridicată pentru o lună noiembrie de la începutul înregistrărilor meteo, în 1962, potrivit INMET.

Cea mai mare metropolă din America Latină, Sao Paulo, a înregistrat, la rândul său, luni a doua cea mai călduroasă zi din istoria sa, cu 37,7 grade Celsius, o temperatură imediat sub recordul de 37,8 grade Celsius, înregistrat în octombrie 2014.

„Pentru noi cei care muncim în stradă, e o căldură insuportabilă. Încerc să ajung foarte devreme pentru a pleca la prânz”, a declarat pentru AFP Dora, o femeie de 60 de ani care îşi vinde produsele pe un bulevard din oraş şi care nu a dorit să-şi facă public numele de familie.

Potrivit meteorologilor de la INMET, Brazilia se confruntă cu evenimente meteo extreme de mai multe luni din cauza fenomenului climatic El Nino. Iar o secetă istorică a afectat râurile din Amazonia pe de o parte, iar în alte regiuni, ploi torenţiale, însoţite de furtuni în sud.

Seceta a agravat amploarea incendiilor din Pantanal (vest), cea mai mare zonă umedă din lume, fenomen cauzat în principal de acţiunea omului.

Articolul precedentAfirmații șocante la televiziunea de stat a Rusiei: „N-aș bombarda Polonia, i-aș lovi pe români. Au devenit aroganți”
Articolul următorRețetă de chifteluțe mănăstirești de post – Sunt gata în doar 20 de minute