O explozie urmată de un incendiu a avut loc într-un apartament din orașul Băleni, județul Harghita. Incidentul a fost provocat de un acumulator de la o trotinetă electrică, care a explodat.

Potrivit pompierilor, explozia a avut loc într-un apartament situat la etajul al treilea al unui bloc de locuinţe din oraşul Bălan. Explozia s-a produs la un acumulator de la o trotinetă electrică, deflagraţia fiind urmată de incendiu, cu degajări de fum. În casă era o persoană în momentul exploziei. La faţa locului au fost trimise un echipaj de pompieri din cadrul Punctului de Lucru Bălan, cu o autospecială de stingere, precum şi o ambulanţă de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ). „În apartament se afla o singură persoană, care nu prezintă răni. Aceasta este evaluată medical de către echipajul SAJ aflat la locul intervenţiei. Incendiul este lichidat”, a transmis ISU Harghita.

În România nu există o situație cu numărul incendiilor pornite de la acumulatorii trotinetelor – dar pompierii din alte țări vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Brigada de pompieri din Londra, de pildă, a raportat anul trecut 12 incendii provocate de trotinete electrice. Ce face ca bateriile trotinetelor, de cele mai multe ori de tipul litiu-ion sau litiu-polimer, să ia foc? Poate fi vorba de o defecțiune sau de o deteriorare fizică a acestora sau, în cele mai frecvente cazuri, de o supraîncarcare. „O singură celulă Li-ion defectă este suficientă pentru a declanșa procesul cunoscut sub numele de ambalare termică. Când una dintre celule se defectează, celulele din jur încep să se supraîncălzească în scurt timp și apare fenomenul de ambalare termică, ceea ce poate duce rapid la incendii devastatoare”, spun specialiștii.

Articolul precedentSEMNAL DE ALARMĂ: VALUL DE CĂLDURĂ DIN ROMÂNIA SE AMPLIFICĂ
Articolul următorNOUTATE LA POȘTA ROMÂNĂ: PLĂȚI SELF-SERVICE