Crește numărul pacienților intoxicați cu paracetamol! Este semnalul de alarmă care vine din partea doctorilor. Îngrijorător este că la camera de gardă ajung tot mai mulți copii cu astfel de probleme. Medicii spun că doza care poate provoca probleme de sănătate este de 20 de miligrame pe kilogram. De altfel, specialiștii atrag atenția că numărul românilor care iau pastile „după ureche” crește de la un an la altul. 

„Cazurile de intoxicatie cu paracetamol sunt in crestere. Ne aliniem si noi la tarile din vest si Statele Unite in care de multa vreme paracetamolul reprezinta 90% din intoxicatii.

In urma cu ani buni erau cazuri izolate, acum reprezinta cam 30% din intoxicatiile medicamentoase ale adolescentului. Numarul de cazuri este in continua crestere.

Doza de paracetamol care poate sa duca la o intoxicatie grava este de 200 de miligrame/kg, asta inseamna de la 20-30 de tablete pentru un pacient adolescent.

Pentru pacientii mici doza este proportionala cu greutatea corpului insa, din fericire pentru cei pana in 3-4 ani și pentru sugari ficatul reactioneaza prin caile sale metabolice mult mai bine”, a declarat medicul Viorela Nițescu, medic toxicolog, șef secție Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. 

Articolul precedentVremea 13 noiembrie – Ceață și burniță în mare parte din țară – Urmează temperaturi ridicate, prognoza completă
Articolul următorRomânii și SUPERSTIȚIILE lor. Tu pe care le ai: știi ce semnificație au