Inspectorii de muncă din Harghita au aplicat benzinăriilor din judeţ amenzi în valoare totală de 123.000 lei, în cadrul unui control care s-a desfăşurat în perioada 10-16 martie, a informat, vineri, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

Verificările au vizat angajatorii care îşi desfăşoară activităţi în staţiile de distribuţie a carburanţilor auto, fiind identificate numeroase neconformităţi atât în ceea ce priveşte reglementările din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi al relaţiilor de muncă.

Într-un comunicat transmis de ITM Harghita se arată că acţiunile de control au fost efectuate de inspectorii de muncă atât în timpul zilei, cât şi noaptea, în timpul săptămânii, dar şi în weekend.

Potrivit sursei citate, inspectorii din compartimentele de Control Relaţii de Muncă şi Muncă Nedeclarată au efectuat un număr de 22 de controale în care au constatat 83 de neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri de remediere.

Au fost aplicate un număr de 33 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 amenzi în valoare de 77.000 lei şi 20 de avertismente.

Printre neconformităţile constatate se numără primirea la muncă a unei persoane fără a fi întocmit contractul individual de muncă în formă scrisă, pentru care s-a aplicat o amendă de 20.000 lei, dar şi nerespectarea timpului de lucru, pentru care s-au aplicat 9 amenzi, în valoare de 27.000 lei şi 9 avertismente.

Totodată, pentru nerespectarea altor prevederi legale din domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat 14 sancţiuni, dintre care 11 avertismente şi trei amenzi în valoare de 30.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 19 controale în urma cărora au constatat 45 de neconformităţi, fiind aplicate un număr de 28 de sancţiuni contravenţionale, din care şase amenzi în valoare de 46.000 lei şi 22 de avertismente.

În comunicat se mai precizează că printre neconformităţile constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii se numără lipsa autorizării din punct de vedere a securităţii şi sănătăţii în muncă, lipsa examenului medical periodic, lipsa documentelor privind protecţia la explozie sau depozitarea diverselor materiale pe rastelul de butelii.

Pe durata desfăşurării acţiunii s-a dorit identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi, în special, cele legate de contractul individual de muncă, creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă„, se mai arată în comunicatul ITM Harghita.

Articolul precedentBilanț coronavirus 21 martie: 2.236 cazuri noi și 12 decese
Articolul următorRăzboi în Ucraina – Ziua 27: Imagini uluitoare în urma bombardamentelor