Angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine din Miercurea Ciuc merg periodic în diferite zone ale judeţului Harghita pentru recoltarea de sânge, încercând să compenseze, astfel, scăderea numărului de donatori voluntari care vin la sediul unităţii.

Şefa Centrului de Transfuzii Sanguine din Miercurea Ciuc, Kopacz Ildiko, a declarat că se constată o scădere a numărului de donatori care vin la sediul din Miercurea Ciuc, motiv pentru care se organizează, periodic, acţiuni de recoltare în teritoriu.

Potrivit acesteia, în cursul zilei de joi, angajaţii centrului au mers la Praid, pentru o acţiune de recoltare şi în perioada următoare se vor deplasa în municipiul Topliţa.

De asemenea, se merge periodic şi în alte localităţi ale judeţului, cum ar fi Gheorgheni, Lăzarea, Remetea, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc sau Ciumani.

„Compensăm scăderea numărului de donatori, cu aceste deplasări în teren, unde facem recoltări. Suntem ajutaţi de medicul de familie, de preot, care anunţă acţiunea, sau de voluntari, care doresc să ajute. (…) Şi la sediul din Miercurea Ciuc aşteptăm, în continuare, donatori pentru a face un act de binefacere”, a spus Kopacz Ildiko.

Ea a adăugat că atunci când, în ciuda eforturilor, nu există un stoc suficient de sânge, se apelează la aparţinători, la prieteni ai bolnavilor sau la donatorii fideli ai centrului.

Kopacz Ildiko a explicat că se înregistrează o cerere din ce în ce mai mare de sânge, din cauza creşterii numărului de bolnavi internaţi atât la spitalele din Harghita, cât şi la cel din Târgu Mureş, unde sunt trataţi şi pacienţi harghiteni, iar numărul de donatori voluntari este în scădere.

În medie, în Harghita, se înregistrează între 400 şi 550 de donatori pe lună, în luna octombrie numărul de donatori ajungând la 480, relatează Agerpres.

Articolul precedentFOTO A venit iarna pe drumurile din Harghita
Articolul următorPostul Realitatea Plus poate fi urmarit online