În weekend, pompierii militari harghiteni au gestionat 39 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 34 persoane aflate în dificultate. Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 5 incendii, precum și la alte 2 intervenții în municipiul Odorheiu Secuiesc: o misiune de deblocare ușă apartament și o misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul echipajului SMURD.

Un eveniment care a necesitat efort susținut din partea salvatorilor harghiteni, a avut loc vineri după-amiaza, în localitatea Gălăuțaș, unde peste 40 de pompieri militari și civili din cadrul Gărzilor de Intervenție nr. 2 Toplița și nr. 1 Gheorgheni, SVSU Sărmaș, Subcetate, Gălăuțaș și Remetea, cu 6 mașini de stingere, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la un ansamblu de locuințe. Forțele de intervenție sosite la fața locului au constatat că arderea se manifesta violent, cu fum dens, pe o suprafață de aproximativ 500 mp și cu posibilitate de propagare la casele și anexele învecinate. După aproximativ 6 ore de luptă cu flăcările, acestea au fost lichidate, fără a fi înregistrate victime. Două persoane, cu atac de panică, au primit asistență medicală la fața locului, ulterior fiind transportate la spital, pentru investigații suplimentare. În urma propagării cu repeziciune a incendiului, au fost afectate un număr de 12 apartamente/garsoniere și au ars: acoperișul ansamblului de locuințe, pe o suprafață de circa 500 mp, plafoanele apartamentelor, tâmplăria, mobilierul, articole de îmbrăcăminte și aparatură casnică. S-au degradat pereții și pardoseala.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemul de încălzire (sobă fără acumulare de căldură).

 Tot în cursul zilei de vineri, în jurul orei 16:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Atid, au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din localitatea Atid. Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta la nivelul acoperișului, pe o suprafață de circa 30 mp. Incendiul a fost localizat și lichidat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul metalic de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de 40.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 3.000 lei.

De asemenea, ieri, 12.12.2021, echipajele de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni și Punctului de Lucru Bălan au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea a 3 incendii: 1 incendiu izbucnit la un autocamion, în municipiul Gheorgheni, 1 incendiu izbucnit la o casă, în localitatea Ditrău și 1 ardere necontrolată cauzată de coșul de fum necurățat de funingine, la o casă din Sândominic.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, recomandăm cetățenilor să manifeste prudență sporită la utilizarea mijloacelor de încălzire, să verifice coșurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicite instalațiile electrice și să nu depoziteze materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 5 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitățile Praid (2), Vărșag și Voșlăbeni (2).  

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Articolul precedentLudovic Orban: „Pensiile puteau fi mărite cu mai mult de 10%”
Articolul următorMinistrul economiei Florin Spătaru: “Tranziția către o economie verde este principalul obiectiv al Guvernului României în atragerea de bani europeni”