Introducerea pe noua carte electronică de identitate a noțiunii de „gen” în locul celei de „sex” a stârnit zilele acestea o serie de reacții în spațiul public, unele dintre ele destul de vehemente. Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a făcut câteva observații pe marginea acestui subiect, observații care exprimă opinia BOR pe marginea acestui subiect, afirmând că „oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin”. 

„Noțiunea de „gen”, vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”, afirmă Bănescu.

„Ceea ce stârnește o deplin justificată reacție de nedumerire, reticență și chiar revoltă în rândul populației este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noțiuni de „gen”, care o înlocuiește abuziv în acest context pe cea firească de „sex”. (…) Altfel, celelalte reacții negative referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI au fost/ sunt provocate de neînțelegerea conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere religios”, spune purtătoruld e cuvânt al BOR. 

Potrivit lui Vasile Bănescu, problema cărții de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. „Nu este vorba despre „Cartea vieții”, ci despre banala carte de identitate cetățenească.  Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile, „se va crea și posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip”. Există, așadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor”, a arătat reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Bănescu a mai spus că Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al BOR referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși:

„Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, a arătat Vasile Bănescu. 

Articolul precedentRomânia, inclusă pe lista verde de către autorităţile britanice
Articolul următorAdevăratul motiv pentru care se îngrașă persoanele care nu mănâncă mult. Sfaturile medicului nutriționist Mihaela Bilic