„Protestul Ministerului de Externe al României este exagerat și nejustificat, dar nu neobișnuit” – este reacția Președintelui Ungariei la comunicatul Ministerului de Externe al României, trimis ca urmare a unor declarații controversate făcute de Katalin Novak cu ocazia pelerinajului de la Șumuleu Ciuc. 

 

”Protestul Ministerului român de Externe este exagerat și nejustificat, însă nu neobișnuit. Postarea care prezintă imnul secuiesc este încă disponibilă pe platformele de socializare. Pentru a cita salutul reformat din Transilvania: Pace de la Dumnezeu”, se arată într-un comunicat transmis de președinție, citat de maszol.ro.

După vizita în România, la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei a postat pe Facebook un videoclip cu imnul Ținuțului Secuiesc. În descriere, materialul are un vers al cântecului cu trimitere la Transilvania: ”Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne!”.  

„Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, a postat sâmbătă, 27 mai 2023, pe Facebook, președinta Ungariei, Katalin Novák.

Ministerul Afacerilor Externe din România a emis un comunicat de presă prin care a reacționat după declarațiile făcute de Președintele Ungariei:

„Ca urmare a mesajelor publice transmise de Președintele Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde zilele acestea în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României.

În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002).”

Articolul precedentPierce Brosnan a dezvăluit că nu se enervează niciodată. Trucul care îl ajută să-și păstreze calmul
Articolul următorVIDEO Dinamo – FC Argeș 6-1! Echipă lui Burcă umilește echipa din Liga 1 și este aproape promovată