Odata cu apropierea frigului, una dintre preocuparile pe care o au foarte multi oameni din mediul rural este cea legata de procurarea de lemn pentru incalzirea pe timpul iernii. Si in judetul Harghita se poate observa ca pe multe site-uri de anunturi se gasesc persoane fizice sau juridice care comercializeaza lemne de foc. In acest sens, Quickshop.ro a realizat o cercetare de piata cu privire la pretul in judetul Harghita a metrului cub de lemn si a ajuns la niste concluzii foarte interesante pe care va invitam sa le cititi in continuare.

La nivelul judetului Harghita, pretul lemnelor de foc ajunge la pretul aproximativ de 150 lei.

Fondul forestier naţional ocupa, la sfârşitul anului 2018, o suprafaţă de 6.583.065 hectare, care reprezenta 27,6 % din suprafaţa ţării. Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2017, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3%, datorată în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare. In judetul Harghita, suprafata fondului forestier la sfarsitul anului 2018 era de 264108 hectare.

În anul 2018, s-au recoltat 19.462 mii metri cubi (volum brut) de lemn la nivel national, cu mii metri cubi mai mult faţă de anul 2017. Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 36,6% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 33,8%, stejarul 10,5%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc.) 7,8%.

La nivelul judetului Harghita, situatia speciilor este urmatoarea: Numarul hectarelor de rasinoase era de 189032, in timp ce, cel al foioaselor era de 71203 hectare.

Cercetarea referitoare la pretul metrului cub poate fi strans legata de vanzarile de centrale termice, unde la nivel national se observa o crestere a numarului total de centrale termice vandute cu peste 200.000 de bucati fata de anul trecut. Din totalul de 200.000 de centrale vandute, peste 50% din vanzari se datoreaza inlocuirilor. Inlocuirea centralelor poate avea cauze multiple, printre acestea principale fiind: vechimea centralei, dorinta proprietarilor de a avea un control mult mai bun asupra cheltuielilor aferente incalzirii sau mai nou conectivitatea inteligenta.

Fiind unul dintre cei mai mari retaileri nationali de centrale termice, termostate, calorifere, panouri solare, sisteme de incalzire in pardoseala, aer conditionat, pompe de caldura, sanitare, etc. putem observa si analiza unele trend-uri si evolutii ale vanzarilor in diferite judete. Astfel, am observat ca la nivelul judetului Harghita cresterea vanzarilor de centrale termice pe site-ul www.quickshop.ro este de 27,3% fata de perioada similara a anului trecut” au declarat reprezentantii Quickshop.

Articolul precedentExerciţiu ISU la şcoala din Simoneşti
Articolul următorExpoziţie de pictură la Consiliul Judeţean Harghita