Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru noi categorii de salariați. Aceștia vor putea ieși la pensie înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani dacă îndeplinesc anumite condiții.

Proiectul a fost adoptat de cele două camere ale Parlamentului dar pentru a intra în vigoare este necesar să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Cine sunt salariații care pot ieși la pensie mai devremeConform proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, o parte dintre artiști se pot pensiona mai devreme.

Proiectul propune ca la articolul 56, alin (2), litera b) să aibă următorul cuprins: 

b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, soliştilor balet şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi;

Profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale: 

1. Balerin
2. Dansator
3. Acrobat
4. Jongler
5. Clovn
6. Călăreț de circ
7. Dresor de animale sălbatice
8. Solist vocal de operă și de operetă
9. Instrumentist la instrumente de suflat
10. Cascador

De reducerea vârstei de pensionare pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

În expunerea de motive se arată că măsura e absolut necesară, “având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”. 

În prezent, conform inițiatorilor proiectului, de condiții mai bune de pensionare beneficiază persoane cu același tip de activitate (balerini și acrobați), ceea ce înseamnă existența unei inechități. 

Articolul precedentCâți bani aduc fericirea – Vrei să știi suma exactă? Concluzia la care nu te așteptai
Articolul următorCe nu trebuie să îți lipsească din casă în caz de BLACKOUT! Raed Arafat: „Este obligatoriu!”