Ieri, 10 septembrie, jandarmii harghiteni au găsit și readus la drum după o căutare de 3 ore, trei bărbați plecați după ciuperci în apropierea Pasului Bucin, la o distanță de aproximativ 8 kilometri de drumul național DN13B, ce leagă Praid de Borzont.
Apelul a sosit prin intermediul S.N.U.A.U 112, în jurul orei 20:00, interlocutorul comunicând faptul că, el și cu încă doi bărbați sunt în pădure, nu recunosc zona și nu știu cum să ajungă înapoi la mașină, iar unul dintre ei este epuizat fizic. Apelantul i-a spus operatorului de la jandarmi că au plecat să strângă ciuperci, dar s-au rătăcit, după ce, fără să realizeze, au părăsit traseul cunoscut de către ei.
Au fost trimiși în căutarea lor 5 jandarmi din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Gheorgheni, cărora li s-au alăturat 3 localnici din Praid și Joseni. De altfel, autoturismul de teren al cetățeanului din Praid a fost de ajutor, drumul forestier „Obârșia Satului” fiind greu accesibil chiar și pentru autospecialele Duster.
În timpul căutărilor a fost primit și un apel din Ocna de Sus , care anunța că trei bărbați sunt plecați de la ora 13:00 de acasă, la o distanță de peste 20 de kilometri, pentru a strânge ciuperci. S-a dovedit ulterior că este vorba despre aceeași cetățeni, în căutarea cărora deja erau plecați jandarmii.
După o căutare de aproximativ 3 ore și folosind coordonatele GPS, obținute între timp de la apelant, jandarmii i-au găsit pe cei trei bărbați, cu vârste cuprinse între 49 și 52 de ani, doi din Odorheiu Secuiesc și unul din Praid. Aceștia se aflau undeva la 8 kilometri de DN13B și la aproximativ 3 kilometri de mașina cu care au intrat pe drumul forestier, într-o zonă împădurită și în care se știe că prezența animalelor sălbatice este una obișnuită.
S-a confirmat că unul dintre aceștia era epuizat fizic, dar cei trei au refuzat acordarea de îngrijiri medicale, iar după aproximativ o oră în care au fost ajutați să se deplaseze de către echipele de intervenție, au plecat cu mașina proprie.
Parte din jandarmii montani sunt instruiți în domeniul acordării de prim- ajutor calificat în cadrul Centrul Naţional pentru Formarea Formatorilor în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă Tîrgu Mureş, cu toții fiind instruiți în acest domeniu pe timpul cursurilor din cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, beneficiind totodată și de cursurile de specialitate organizate de către Crucea Roșie- Filiala Harghita.
Pe lângă îndrumarea, informarea şi acordarea de asistenţă turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate în zona montană, jandarmii unui post montan execută şi alte misiuni:
– menţin ordinea publică pe traseele turistice, în zona cabanelor din staţiunile montane;
– asigură ordinea publică în cazul desfăşurării unor spectacole, concerte, concursuri etc. în zona staţiunilor montane;
– previn şi combat fenomenul infracţional şi contravenţional din zona de responsabilitate;
– execută acţiuni în cooperare cu formaţiunile Salvamont de căutare, descoperire, identificare şi salvare a persoanelor care au suferit accidente, acordarea măsurilor de prim-ajutor şi transportul persoanelor la cea mai apropiată unitate sanitară.