Românii plecați la muncă în străinătate trimit în țară sume record. Peste 5,6 miliarde de euro au intrat în România doar anul trecut, adică 2% din PIB. Cei mai mulți bani au venit din Germania. Conaționalii plecați peste hotare sunt cei mai mari investitori străini, spun specialiștii.
Europa începe încet-încet să își revină din pandemie. Deja Italia, Franța, Danemarca, dar și alte țări iau măsuri de relaxare.
În curând, în Italia nu va mai fi nevoie de certificatul verde pentru a merge în diferite instituții sau la evenimente sociale. Aici se află și cea mai mare comunitate de români, peste un milion, iar relaxarea le dă mari speranțe.
Diaspora întreagă speră ca aceste măsuri să vină cât mai repede și să îi ajute ca bussinisurile să înflorească și joburile pe care le-a pierdut înainte de pandemie să poata fi reluate.
Numai anul trecut, românii care muncesc în străinătate au trimis familiilor de acasă sume record: peste 5,6 miliarde de euro, adică 2% din PIB-ul țării noastre.
Din Italia, unde trăiește cea mai mare comunitate de români, au fost trimise în țară anul trecut 900 milioane de euro, cele mai mari sume din Germania, 1,3 miliarde de euro și din Marea Britanie, 1,1 miliarde de euro.
„Diaspora românească a creat în afara granițelor un lanț economic complex și profitabil. Vorbim de la magazine românești la depozite uriașe unde ajung produse locale, de la firme de transport, până la restaurant cu săli pentru evenimente ca în țară. Hrănesc de cele mai multe ori dorul de casă”, a precizat Ovidiu Burdușa, fost secretar de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Sume mari de bani au intrat în țara noastră și din Spania, peste 424 de milioane de euro, din Franța, peste 267 de milioane de euro și chiar din Statele Unite ale Americii, în jur de 246 de milioane de euro, arată datele furnizare de Banca Națională a României.