Familia Rezsö din Odorheiu Secuiesc a pornit de la un cazan cu o valoare cât cea a unui autoturism de lux, câ­teva instalaţii şi un spaţiu de funcţionare şi a dat viaţă bran­dului de palincă Jamy, scrie revista lunară de lifestyle de lux După Afaceri Premium.

„Jamy este o manufactu­ră de familie, un craft dis­tillery, cu o cifră de afaceri de 40.000 de euro în 2020. Targetul este de 100.000 de euro anual, cu un profit net de 10%. Anga­jaţii sunt mem­brii familiei şi rare­ori, toam­na, la prepararea gu­tu­iului, avem nevoie de for­ţă de muncă externă sezonieră“, spune Szöcs Rezsö, unul din­tre cei care scriu povestea Jamy.

Palinca sub acest nume a apărut ca business pentru prima dată în 2015, pentru a valorifica fructele din regiune ca materie primă, utilizând tehnologia de ultimă generaţie în prepararea palincilor şi a distilatelor de fructe.

„Ideea de pornire a venit după multe deplasări în lume. Am dorit să arătăm valorile noastre gastronomice autohtone, distilatele de fructe premium 100% naturale, adică palinca, un produs cu un potenţial de dezvoltare uriaş ca produs local“, povesteşte Szöcs Rezsö.

Membrii familiei Rezsö au dobândit experienţă în prepararea acestei băuturi de-a lungul anilor în cadrul unor competiţii de distilate de fructe din Austria şi Ungaria, unde au participat în calitate de competitor privat. Traseul a început cu distilate în chirie în 2011, continuând din 2014 cu distilerie de gospodărie privată, când legislaţia din România a permis înfiinţarea distileriei de gospodărie privată pentru consum propriu.

Toate produsele Jamy sunt fabricate în distileria din Odorheiu Secuiesc, ajungând apoi la cumpărători prin diferite canale de distribuţie – retail, HoReCa şi online. Distilatele pleacă de la o varietate extinsă de fructe, care includ prune, cireşe, muscat, struguri negri, vişine, mere, caise, gutui, pere Williams, coacăze negre, coarne de pădure, soc, afine, porumbar, aronia, zmeura sau mandarine. Eticheta Jamy cuprinde şi distilate de bere.

„Preţurile variază în funcţie de randamentul fructelor, conţinutul de fructoză, zaharoză, dar şi în funcţie de preţul lor per kilogram. Palincile de bază – adică cele de prune, cireşe, muscat, mere – pornesc de la 225 lei pe litru, cele din pere Williams şi gutui ajung la 275 lei, iar cele din fructe cu boabe şi de pădure pot să ajungă până la 630 lei pe litru.“

Palinca Jamy s-a făcut remarcată până acum la concursuri de profil din Austria (Destillata) şi Ungaria (Quintessence), obţinând rezultate importante. La aceste concursuri internaţionale, se face analiza de laborator fizică-chimică şi test de zahăr, iar distilatele sunt analizate de un juriu selectat cu experienţă de zeci de ani.

Articolul precedentRaed Arafat, despre posibilitatea impunerii unui nou lockdown: Dacă am respecta măsurile pe care le avem, am putea controla situația
Articolul următorOctavian Jurma, bilanț sumbru: Un român moare la fiecare 5 minute de Covid. Aceasta a fost o decizie asumată politic!