Şeful Secţiei de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Bodó Pál, revocat din funcţie în luna februarie, după ce 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, în urma infectării cu bacteria Pseudomonas aeruginosa, a fost numit din nou ca medic şef de secţie.

Potrivit unui comunicat transmis presei, conducerea SJU Miercurea Ciuc a luat această decizie în scopul reînceperii în cel mai scurt timp a activităţii din blocul operator Oftalmologie şi până la finalizarea concursului pentru postul de medic şef secţie.

„Această decizie s-a luat pentru asigurarea continuităţii activităţii Secţiei oftalmologie, pentru a reporni în cel mai scurt timp posibil şi în condiţii de maximă siguranţă activitatea operatorie în blocul operator oftalmologie, şi pentru recâştigarea încrederii pacienţilor. Cu această ocazie, spitalul subliniază că domnul dr. Bodó Pál a fost revocat din funcţia de medic şef secţie şi nu din statutul de medic primar, aşa cum s-a interpretat pe unele platforme online”, se arată în comunicat.

De asemenea, potrivit aceleaşi surse, Consiliul Etic al spitalului a decis că situaţia de la Oftalmologie nu intră sub competenţa sa, iar „în speţa analizată s-a produs o eroare administrativă şi disciplinară, pentru care măsurile au fost deja luate de către Comitetul Director al spitalului”.

Sursa citată mai precizează că spitalul contează în continuare „pe experienţa profesională a medicului Bodó Pál”, iar conducerea SJU îşi exprimă încrederea „că în viitor acesta va îndeplini sarcinile de medic şef secţie fără deficienţe”.

Angajaţii Secţiei Oftalmologie şi personalul de specialitate al spitalului ţin legătura, în continuare, cu pacienţii afectaţi de infecţie, mai menţionează sursa citată.

Totodată, s-a început şi este în curs reamenajarea Secţiei Oftalmologie şi a blocului operator Oftalmologie, pentru a rezolva deficienţele semnalate de Direcţia de Sănătate Publică Harghita.

„Toată echipa tehnică a spitalului lucrează acum la Oftalmologie, sunt în curs lucrările de pregătire a spaţiilor. Urmează relocarea lavoarelor şi realizarea unei noi reţele de distribuţie de apă sterilă, amenajarea unui nou grup sanitar, aplicare covor, tapet PVC, recompartimentare, modernizare, extindere reţea de detecţie incendii. Se va moderniza şi spaţiul pentru sterilizare în care vor fi realizate noi circuite funcţionale. Data estimată pentru terminarea lucrărilor este de 25 martie”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, între timp, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii (ANMCS) a informat spitalul că, prin Ordinul nr. 45/22.02.2022, a suspendat temporar acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, ca urmare a infecţiilor înregistrate în Secţia Oftalmologie.

„Această măsură va fi în vigoare până când spitalul va îndeplini măsurile dispuse de către Direcţia de Sănătate Publică Harghita ca urmare a controalelor desfăşurate pe Secţia Oftalmologie. În termenul stipulat, de 5 zile lucrătoare, spitalul a elaborat pentru ANMCS un plan de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării. Spitalul colaborează în continuare cu Autoritatea Naţională de Management a Calităţii în Sănătate pentru rezolvarea problemelor şi pentru a putea continua procesul de acreditare. Măsura ANMCS produce efecte asupra activităţii blocului operator Oftalmologie, a cărui activitate este suspendată şi nu afectează buna desfăşurare a activităţii din spital, pacienţii pot apela cu încredere în continuare la cabinetele de specialitate şi secţiile spitalului”, se menţionează în comunicat.

Spitalul mai informează că, până când activitatea din blocul operator Oftalmologie se reia, pacienţii pot apela la cabinetul de specialitate Oftalmologie al SJU, care funcţionează de luni până vineri, între orele 7,00 – 14,00.

Programări se pot obţine pe pagina web a spitalului (www.spitalmciuc.ro) sau la numărul de telefon: 0732 500587.

Paisprezece pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la Secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 au fost reoperaţi.

Trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul supus intervenţiei chirurgicale, iar la şase vederea s-a deteriorat.

În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei.

La Secţia de Oftalmologie au fost sancţionate şase persoane, inclusiv asistenta-şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al amenzilor fiind de 26.000 lei, iar la structurile cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei, fiind aplicate şi trei avertismente.

Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyogyi, declara, la acel moment, că s-au constatat „severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare”, iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Sursa infecţiei nu a fost identificată, nici în urma anchetei DSP şi nici în a celei efectuate de Serviciul de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din SJU Miercurea Ciuc, dar se bănuieşte că bacteria a fost adusă de un pacient din afara spitalului şi manipulată de personalul Secţiei de Oftalmologie, deficienţa în sterilizare ducând la această situaţie. AGERPRES/ (A, AS – autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu)

Articolul precedentImaginea care face cât o mie de cuvinte: durerea unei victime a războiului din Ucraina, alinată de un polițist – FOTO
Articolul următorKlaus Iohannis: „Starea de alertă NU va mai fi prelungită, de săptămâna viitoare”! Ce restricții vor fi eliminate?