Pui de urs din Josenii Bârgăului preluat de Centrului Pentru Reabilitare Urşilor Orfani de la Bălan, judeţul Harghita.

În data de 24.04.2019 un reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa- Năsăud a participat la acţiunea de predare a unui exemplar din specia urs brun, pui cu vărsta de sub un an (femelă) către Centrul Pentru Reabilitare Urşilor Orfani din localitatea Bălan, judeţul Harghita.

Puiul de urs a fost găsit în data de 23.04.2019, blocat într-un pom fructifer dintr-o ogradă de pe raza localităţii Josenii Bîrgăului, în vecinătatea râului Bistriţa, pe raza fondul cinegetic 24 Cuşma, gestionat de Regia Publică Locală Ocolul Silvic al Municipiului Bistriţa RA. Cel mai probabil puiul a ajuns acolo hăituit de câinii de la stânele din zonă.

În urma discuţiilor dintre gestionarul fondului cinegetic şi specialiştii în domeniul conservării populaţiei de urs brun şi având în vedere că nu a putut fi identificată în teren mama puiului, s-a luat decizia ca acesta să fie predat unui centru de reabilitare, întrucât şansele de supravieţuiere, dacă ar fi fost eliberat în mediul sălbatic, ar fi fost minime. Astfel au fost contactaţi reprezentanţii Centrului Pentru Reabilitare Urşilor Orfani din localitatea Bălan, judeţul Harghita, deţinut de către Asociaţia pentru Conservarea Valorilor Naturii (ACNV) în vederea preluării puiului de urs.

Exemplarul de urs, în stare bună de sănătate a fost preluat de un reprezentant al centrului de reabilitare al urşilor orfani din localitatea Bălan în cursul zilei de miercuri 24.04.2019, în prezenţa reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, ai Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi ai Regiei Publice Locale Ocolul Silvic al Municipiului Bistriţa RA cu repectarea tuturor formalităţilor şi prevederilor legale în vigoare.

Articolul precedentFOTO Accident spectaculos în apropiere de Praid. Un TIR implicat, o persoană rănită
Articolul următorHipermarketuri deschise de Paşte, în Harghita