Ioan Talpeș a vorbit în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel, duminică, la Realitatea PLUS, despre votul negativ primit din partea Austriei pentru aderarea României în spațiul Schengen. El a mărturisit că a fost surprins și că chiar fusese optimist înaintea votului din JAI.

Ioan Talpeș a declarat la Culisele Statului Paralel că e surprins de deznodământul votului din JAI, unde România nu a fost primită în Schengen.

„Eu chiar mi-am permis un act de curaj să spun într-o emisiune înainte de vot că cred că vom intră în Schengen pe baza unei analize naturale, firească, a situației actuale din Europa, a României, și a relațiilor dintre România și Austria, deosebite, economic, cultural. Părea la un moment dat că noi avem nevoie de o astfel de dirijare, coordonare de la o țară cu care am fost apropiați chiar și în formule feudale în care nu s-a respectat nici măcar acele prevederi de vasalitate, ci doar de exploatare.

Eu în mintea mea slabă am gândit că și oamenii ăștia de la Viena au învățat câte ceva, au învățat din schimbările care s-au produs în lume, că imperiile sunt și ele trecătoare, că situațiile prin care au trecut ei după razboiele mondiale pot să genereze nu numai situații de conjunctură ci și situații tragice. Că mai bine este să ne înțelegem și să avem un obiectiv comun, de globalizare, de formare a noii Europe.”, a declarat Ioan Talpeș.

Articolul precedentMiron Mitrea, declarații despre refuzarea României în Schengen: „Adevărul e cu totul altul” – Ce ascunde decizia austriecilor
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET