Coordonatorul platformei regionale Harghita privind gestionarea conflictelor dintre om şi carnivorele mari, biologul Demeter László, consideră că este nevoie de reglementarea problematicii observatoarelor de urşi şi găsirea unor soluţii constructive, atât din punct de vedere al conservării biodiversităţii cât şi din punct de vedere economic.

„Problematica bear-watching – turismul observării ursului – este o problemă reală. Din punct de vedere al legislaţiei nu este clarificat subiectul şi activităţile de hrănire pot fi aplicate numai de către asociaţiile care sunt gestionari ai fondurilor de vânătoare. Din punct de vedere practic, trebuie să avem în considerare mai multe aspecte: într-adevăr, hrănirea în masă şi tot timpul este neetică şi conduce la probleme. Trebuie să avem în vedere şi latura economică, pentru că în momentul de faţă aceasta este singura sursă de venit pentru regiune din prezenţa ursului, în lipsa vânătorii acestei specii. Deci, dacă avem o resursă care atrage oamenii, trebuie să găsim soluţii. Avem nevoie de modificări ale legislaţiei. În Slovenia şi Croaţia se practică observatoare de urşi la hrănitoare. (…) Trebuie să se introducă reguli. Dacă noi intervenim şi stopăm activitatea din senin, atunci populaţia de urşi de acolo care se concentrează va afecta localităţile învecinate”, a explicat presei Demeter László.

Acesta a punctat că în prezent nu există legislaţie specifică pentru acest lucru şi nici proceduri, fiind nevoie de soluţii constructive şi de reglementarea într-un mod pozitiv a turismului de observare a urşilor.

„Trebuie să găsim soluţii pentru un turism de observare a urşilor reglementat din punct de vedere al conservării biodiversităţii, din punct de vedere etic, dar şi economic. Pentru că acesta reprezintă o atracţie uriaşă. Deci, trebuie să colaborăm şi să inovăm, să nu intervenim drastic (…) Aceste activităţi sunt de ordin recreativ, care din păcate nu sunt acoperite de nicio instituţie. Dacă nu ne ocupăm de problemă în mod constructiv, ajungem numai la generarea de conflicte între sectoare ale societăţii şi, pe deasupra nu utilizăm o resursă generatoare de venit. Oamenii au găsit soluţiile în lipsa legislaţiei, aceste lucruri trebuie reglementate în mod pozitiv, nu trebuie să inventăm roata, există modele în străinătate, numai trebuie să facem eforturi să mergem acolo şi să învăţăm”, a punctat biologul Demeter László.

În judeţul Harghita există câteva observatoare de urşi, construite de persoane private, unde pasionaţii de fotografii sau iubitorii de animale pot să vadă, în schimbul unei taxe, urşi care vin să mănânce hrana pusă în apropiere, relatează Agerpres

Articolul precedentDrumarii din Harghita sunt pregătiţi pentru iarnă
Articolul următorCauza incendiului e la cabana din Cioboteni