„Mişcarea ‘Produs Secuiesc’ este o iniţiativă excelentă. A fost prezentată şi la Bruxelles de experţii Consiliului Judeţean Harghita şi reprezentanţii mişcării. După 2021, UE va acorda prioritate securităţii alimentare şi producţiei agricole bio. În acest context, trebuie să punem accent pe dezvoltarea producţiei de produse locale şi tradiţionale şi pe sprijinirea producătorilor mici şi locali. Producătorii din Secuime trebuie să aibă posibilitatea de a-şi promova produsele şi serviciile pentru a le vinde cu un profit mai mare. Certificarea produselor alimentare asigurată de UE, cum ar fi ‘Denumirea de Origine Protejată’ sau certificatul pentru produse tradiţionale, poate ajuta în acest sens. În paralel cu folosirea mai eficientă a mărcii ‘Produs Secuiesc’ este necesară şi elaborarea mărcii Ţinutul Secuiesc”, a declarat deputatul european Iuliu Winkler.

Europarlamentarul s-a întâlnit la Cozmeni, judeţul Harghita, cu producătorii de cartofi din zonă, cu care a discutat despre oportunităţile pe care le vor avea micii producători în perspectiva reformării Politicii Agricole Comune. La discuţii au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi deputatul UDMR Korodi Attila.

Potrivit lui Winkler, Politica Agricolă Comună va fi supusă, după 2021, unui proces de descentralizare.

„O serie de decizii vor intra în competenţa statelor membre, ceea ce înseamnă că guvernul şi ministerul de resort vor avea mai multe competenţe în privinţa programelor şi criteriilor pentru finanţări. Tocmai de aceea, este foarte important ca fermierii din Ţinutul Secuiesc să aibă o reprezentare puternică şi la Bucureşti. Guvernul, luând în considerare priorităţile stabilite de UE, poate realoca fondurile din Programul de dezvoltare rurală şi pilonul I din PAC. Organizaţiile profesionale ale fermierilor trebuie să-şi apere interesele şi să decidă care sunt priorităţile pe care UDMR să le susţină prin mijloacele sale politice”, a subliniat deputatul european.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre importanţa înregistrării mărcii „Csiki pityoka – Cartoful de Ciuc” şi despre construirea şi exploatarea unor sisteme de irigare eficiente, iar deputatul Korodi Attila a fost de părere că ar trebui să fie echilibrate competenţele decizionale ale UE şi ale statelor membre privind reforma Politicii Agricole Comune.

Articolul precedentCFR pune în circulaţie capacitatea maximă tehnică posibilă, cu prilejul vizitei Papei Francisc
Articolul următorŞofer băut prins de poliţişti, la Miercurea Ciuc