Pompierii atreag atenţia ca în noaptea de Înviere, enoriaşii, cei care participă la slujbă să fie vigilenţi şi să aibă grijă atunci când umblă cu lumânările.

Măsuri principale de apărare împotriva incendiilor premergătoare şi pe perioada desfăşurării manifestărilor religioase cu public numeros.

 1. Accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult se permite în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării producerii de accidente.

 2. Se menţin uşile de acces/evacuare în poziţie deschisă. în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. în condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.

 3. Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros ori a autocarelor şi microbuzelor se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale serviciilor profesio-niste ori voluntare pentru situaţii de urgenţă la un eventual incendiu.

 4. Se asigură supravegherea sobelor şi a celorlalte mijloace de încălzire cu/ fără acumulare de căldură, din lăcaşul de cult, pe tot timpul funcţionării şi se întrerupe alimentarea acestora înainte de începerea slujbelor religioase.

 5. Mijloacele de încălzire se amplasează la distanţe de siguranţă faţă de elementele de construcţie, decorurile sau mobilierul combustibile.

 6. Se asigură întreţinerea corespunzătoare, verificarea periodică şi remedierea tuturor defecţiunilor de la instalaţiile electrice, sistemele de încălzire utilizate, aparatele de preparat şi încălzit hrană şi coşurile de fum, de către personal autorizat.

 7. Se asigură amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc, de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip şi se supraveghează pe toată durata menţinerii aprinse a acestora.

 8. Pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros se evacuează, din interiorul lăcaşului de cult, covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate ferm de pardoseală.

 9. Se instruiesc persoanele cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor sau în căminele de bătrâni din incinta mănăstirilor sau aparţinând de acestea, precum şi persoanele cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis cât şi privind interdicţia fumatului.

În cazul producerii unui incendiu, se acţionează de urgenţă pentru:

 • evacuarea tuturor ocupanţilor clădirii precum şi a bunurilor importante adăpostite, în ordinea valorii acestora;

 • anunţarea incendiului la numărul de apel unic 112;

 • stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie din dotare.

Articolul precedentAproape 3.000 de case din Miercurea Ciuc fără curent electric
Articolul următor5 localităţi din Harghita nu au curent electric