Ministerul Mediului a emis autorizaţie pentru împuşcarea ursului care a produs, în ultima lună, numeroase pagube locuitorilor din comuna Păuleni-Ciuc, jandarmii harghiteni fiind chemaţi de mai multe ori în zonă pentru îndepărtarea animalului.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat, pentru Agerpres, că ultimele pagube au fost înregistrate în această săptămână, când ursul a intrat într-o gospodărie şi a omorât cinci oi.

Directorul Asociaţiei de Vânătoare din Zonă, Hotnagy Lehel, a explicat că personalul de specialitate urmează să monitorizeze animalul şi să îl împuşte. Potrivit acestuia, în ultima lună, ursul respectiv a venit în mai multe rânduri în zonă şi a produs pagube în gospodăriile localnicilor.

De asemenea, Ministerul Mediului a emis autorizaţie de împuşcare şi pentru un urs care a omorât un cal şi mai multe vite în comuna Sânmartin, şi în acest caz urmând să se facă monitorizarea animalului, pentru ca paznicii de vânătoare să fie siguri că este acelaşi exemplar care a produs pagube.

Şeful APM Harghita a mai precizat că, recent, a fost relocată şi o ursoaică cu doi pui prezentă în zona Lacului Sfânta Ana, urmând să fie relocată încă o ursoaică, cu trei pui.

Datele APM Harghita arată că, de la începutul anului, au fost raportate, în judeţ, aproximativ 150 de pagube produse de animalele sălbatice, 120 dintre acestea fiind provocate de urşi, iar restul de mistreţi, lupi sau chiar castori.

Domokos Laszlo a mai afirmat că urşii au provocat pagube la stâne, în stupine, în gospodăriile oamenilor sau în culturile agricole, numărul stricăciunilor fiind aproximativ la fel ca cel de anul trecut, scrie Agerpres.

Articolul precedentO nouă amânare în procesul lui Borboly Csaba
Articolul următorUn bărbat a fost dat dispărut, la Gheorgheni