Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita a desfăşurat, ieri, pe raza comunei Cârța, o nouă acţiune de distrugere, prin explozie controlată, a muniţiilor neexplodate, identificate şi ridicate de către specialiștii pirotehniști, în ultimele 4 luni.

În perioada menţionată, pompierii militari pirotehnişti au desfăşurat pe raza întregului judeţ, 6 operaţiuni de asanare de muniţie rămasă neexplodată din timpul celor două războaie mondiale, ridicând şi depozitând în condiţii de siguranţă: 22 proiectile explozive, 2 bombe aruncător, 1 lovitură cu grenadă antitanc PG2, 1 proiectil perforant-trasor, 1 stabilizator bombă aruncător și 5 cartuşe. Operaţiunea de distrugere a celor 32 de elemente de muniţie a fost finalizată cu succes, în jurul orei 13.30.

De menționat este faptul că a fost prima misiune în care s-a folosit noul costum pirotehnic, achiziționat în cursul acestei luni, cu sprijinul Consiliului Județean Harghita.

Dat fiind faptul că multe dintre munițiile rămase neexplodate din timpul celor două conflagrații mondiale sunt descoperite de către populație în timpul efectuării unor lucrări de construcții sau a unor lucrări agricole și având în vedere pericolul la care sunt expuşi cetăţenii care le descoperă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al județului Harghita reamintește măsurile ce trebuie respectate în astfel de situaţii:

  • să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate, fără a le atinge ori a schimba poziţia acestora;
  • să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
  • să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

  • accesul persoanelor şi animalelor;
  • executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;
  • aprinderea focului deschis;
  • executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
  • circulaţia vehiculelor.
Articolul precedentVictor Ponta face 400 de mii de euro pe an, din consultanță economică – Fostul premier duce o viață liniștită și se relaxează la golf
Articolul următorSecetă în România | Prăpăd de la o zi la alta: Peste 330.000 de hectare afectate